foto:printscreen

Da li je Evropski sud pravde odbacio skaj kao dokaz te hoće li odluka dovesti do zaokreta u sudskim postupcima koji se temelje na tim dokazima, glavno je pravno pitanje ovih dana i kod nas i u regionalnim i evropskim medijima. Jedna od dilema je i zašto je tužilaštvo i advokati različito tumače.

Advokat Zdravko Begović kazao je da su zbog prepiski sa Skaj aplikacija u pojedinim predmetima probijeni su svi rokovi.

“Imamo optužnice koje nisu potvrđene ni poslije sedam osam mjeseci otkad je održano ročište. Pritvori traju više od tri godine, jer su svi su bili u dilemi da li su te prepiske dokaz ili ne”, rekao je Begović u emisiji “Naglas” na TVCG.

Podsjetio je da su prošle skoro tri godine kako su kripto prepiske dostavljene tužilaštvu.

“Od tada do današnjeg dana nemamo pravosnažne predsude za Skaj aplikaciju do 30. aprila ove godine, kada je veliko vijeće donijelo odluku. Takve informacije ne mogu biti tretirane u krivičnom postupku”, pojasnio je Begović.

Njegov kolega advokat Veselin Radulović pojasnio je nije tačna konstatacija da je Evropski sud pravde u Luksemburgu odlučio da Skaj komunikacija ne može biti dokaz.

“To neće uraditi nijedan međunarodni sud. Svako ko misli da će međunarodni sud reći da državi nešto jeste ili nije dokaz ili ne zna šta priča ili obmanjuje javnost.Nerijetko se krši i pravo na privatnost”, poručio je Radulović.

On tvrdi da se na osnovu dokaza sa Skaj aplikacije niko ne može osuditi.

“Tužilaštvo mora utvrditi i identifikovati i druge dokaze koji će potvridti da se u realnosti pričalo o toj komunikaciji”, naveo je Radulović.

izvor: RTCG

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta