Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade Crne Gore, sastao se sa ambasadorom Švajcarske, Ursom Šmidom, u cilju jačanja veza između dvije zemlje. Sastanak je, kako je saopšteno iz Vlade, bio prilika za isticanje prijateljskih odnosa koje Crna Gora njeguje sa Švajcarskom, zemljom koja se izdvaja po svojim snažno ukorijenjenim demokratskim vrijednostima i zauzima posebno mjesto u srcu Evrope.

Takođe, kako se ističe u saopštenju, susret je bio odlična prilika da iskaže zahvalnost Švajcarskoj na velikodušnoj donaciji putem Fonda za razvoj, koja će omogućiti realizaciju projekata iz Agende 2030.

“Konstatujući da političari u Crnoj Gori imaju jedinstvenu generacijsku priliku da zemlju učine prvom sljedećom članicom EU, Bečić je istakao zalaganje Crne Gore kao najnaprednijeg kandidata za princip regate kao najpravedniji, naglašavajući usklađenost monetarne i spoljne politike Crne Gore sa EU, impresivnu podršku građana procesu evropskih integracija, otvorenost svih i spremnost za zatvaranje brojnih pregovaračkih poglavlja i evidentne aktivnosti usmjerene na deblokadu pravosudja i odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije”, saopšteno je iz Vlade.

U svjetlu geopolitičkih izazova, potvrdio je da politika proširenja EU postaje izuzetno značajna, a fokus razgovora bio je na zatvaranju poglavlja 23 i 24, s posebnim naglaskom na jačanje institucija i izgradnju sistema koji počiva na vladavini prava.

,,Ponovo uspostavljena funkcionalnost Ustavnog suda predstavlja veliki korak naprijed, a činjenica da su prihvaćeni svi zahtjevi opozicije i vijeća nacionalnih zajednica i obzbijedjeni najveći kontrolni mehanizmi u istoriji Crne Gore kada govorimo o sprovodjenju popisa govore o inkluzivnosti, transparentnosti i demokratskom kapacitetu nove vlasti”, ocijenio je Bečić, dodavši da se u narednom periodu planira izbor Vrhovnog državnog tužioca (VDT) i tri preostala člana Sudskog savjeta, čime bi se u potpunosti deblokirao proces i dao veliki zamajac nasim evropskimintegracijama prije evropskih izbora.

Šmid je istakao značaj ekonomske saradnje između Crne Gore i Švajcarske, navodeći da je Švajcarska treći najznačajniji investitor u Crnoj Gori, čemu u prilog govore projekti poput Luštica Bay, fabrike za preradu aluminijuma u Bijelom Polju, te brojni drugi.

„Nema budućnosti bez jakih, demokratskih institucija i ekonomski jakih građana”, zaključio je Bečić, naglašavajući posvećenost Crne Gore putu evropskih integracija i izgradnji snažnog i pravednog društva.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta