foto Ukrajinska ambasada

NAJNOVIJE

Foto: Ambasada Ukrajine

Rat u Ukrajini – 713. dan. Ruska vojska napredovala je kod Bahmuta, Avdejevke, i Marjinke, tvrdi Moskva. Četiri osobe stradale su u ruskom udaru na Herson, dok je izvedeno više napada na istoku Ukrajine tokom prethodnog dana. Ruska služba bezbjednosti navodi da je spriječila teroristički napad ukrajinskih obavještajaca protiv zvaničnika sa Kirma. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razmišlja o smjeni više vojnih zvaničnika, dok je zamjenik Vrhovne rade naveo da je načelnik ukrajinske vojske Valerij Zalužnji prihvatio mjesto ambasadora u Velikoj Britaniji.

Vrhovna rada produžila vanredno stanje u Ukrajini do 13. maja

Ukrajinska Vrhovna rada izglasala je akt o produženju vanrednog stanja u zemlji za 90 dana, odnosno do 13. maja, saopštio je na Telegramu narodni poslanik iz parlamentarne frakcije “Golos” Jaroslav Železnjak.

Precizirao da je zakonodavni akt “O produženju vanrednog stanja u Ukrajini” podržalo 335 poslanika.

Ukrinform, 24. februara 2022. godine Ruska Federacija je započela invaziju na Ukrajinu u punom obimu.

Istog dana u zemlji je uvedeno vanredno stanje i objavljena opšta mobilizacija – do 26. marta.

Potom je parlament produžio period vanrednog stanja i opšte mobilizacije do 25. aprila, 25. maja, 23. avgusta, 21. novembra 2022. godine, kao i do 19. februara, 20. maja, 18. avgusta, 15. novembra 2023. i do 14. februara 2024. godine.

Rusija hapsi Arestoviča, bivšeg savjetnika Zelenskog

Basmanski sud Moskve, na zahtjev istrage, uhapsio je u odsustvu bivšeg savetnika za strateške komunikacije u oblasti nacionalne bezbjednosti i odbrane kabineta predsjednika Ukrajine Alekseja Arestoviča po optužbi za pozivanje na terorizam i širenje falsifikata o ruskim oružanim snagama, navela je za Interfaks pres služba suda.

“U odnosu na Arestoviča, sud je odabrao preventivnu mjeru u trajanju od dva mjeseca od trenutka njegovog pritvaranja na teritoriji Ruske Federacije ili izručenja Rusiji“, navela je pres služba.

Slučaj protiv Arestoviča vezan je za njegove javne izjave.

U Ukrajini je takođe pokrenuto nekoliko krivičnih postupaka protiv Arestoviča, koji je trenutno u inostranstvu.

U maju prošle godine Rosfinmonitoring je Arestoviča uvrstio na spisak osoba i organizacija u vezi sa kojima postoje informacije o njihovoj umiješanosti u ekstremističke aktivnosti ili terorizam.

Moskva izdala nalog za hapšenje pisca Akunjina, označenog kao strani agent

Sud u Moskvi izdao je danas nalog za hapšenje ruskog pisca Grigorija Čartišvilija koji živi u Velikoj Britaniji i objavljuje pod pseudonimom Boris Akunjin, a čije se ime nalazi na spisku inostranih agenata zbog optužbi da distribuira lažne i negativne informacije o Rusiji i ruskoj vojsci.

On će biti smješten u pritvor u trajanju od dva mjeseca od trenutka kada stupi na tlo Rusije, prenosi Interfaks.

Čartišvili živi u Britaniji, a optužen je za terorističke aktivnosti i svjesno širenje lažnih informacija o Oružanim snagama Rusije.

Sredinom januara uvršten je na spsisak stranih agenata, što znači da se on tako mora oslovljavati na društvenim mrežama, publikacijama i u javnom govoru.

Knjige Borisa Akunjina, najpoznatijeg po pričama o detektivu iz carskog doba Erastu Fandorinu, već su povučene iz prodaje u Rusiji nakon što su ga vlasti dodale na listu ljudi koje optužuju da su umiješani u terorizam ili ekstremizam.

Kimakovski: Ukrajinska vojska protjerana kod Donjecka

Oružane formacije Ukrajine isterane su iz velikog utvrđenog područja kod Donjecka, saopštio je savjetnik šefa Donjecke Narodne Republike (DNR) Igor Kimakovski.

“Naši momci su uspjeli da istisnu vojsku Ukrajine s utvrđenog područja”, rekao je Kimakovski za Tas.

Prema njegovim riječima, ukrajinske formacije su bile prinuđene da napuste svoje pozicije zbog velikih gubitaka i komplikovanih uslova za snabdijevanje zalihama.

Fon der Lajen: U martu počinje isplata 50 milijardi eura za Ukrajinu

EU planira da otpočne isplate u martu u okviru političkog sporazuma o dodjeli 50 milijardi eura Ukrajini, objavila je na društvenoj mreži H (Tviter), predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Izvor: Agencije

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta