Foto: Gradski.me

Nastavak apsurdnog procesa – suđenja istoričaru i profesoru na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost dr Bobanu Batrićeviću, po optužnici tužiteljke Snežane Šišević, nastavlja se sjutra u podgoričkom Sudu za prekršaje.

Kao i pred prvo ročište, očekuju se da će podršku profesoru FCJK pružiti više stotina građana na najavljenom skupu u 8.30 sati ispred pomenutog suda.

Batrićević u izjavi za Portal Analitika kaže da ne vjeruje da će se proces prekinuti jer, kako ističe, za to nema nikakvih nagovještaja. 

„Moram reći da ste odlično kvalifikovali proces kao apsurdan. Sve pomalo liči na teatar apsurda u kome su radnje i postupci besmisleni, ali zasigurno izazivaju nelagodu. Aktivni promoteri zla i ratnih zločinaca, nosioci vidljive i nevidljive moći, mirno i iz publike posmatraju sudski progon njihovih kritičara. Asocirali ste me s tim apsurdom na jedan osvrt Hane Arendt u kome pravi mali omaž Brehtu, đe veli kako je vrijeme modernosti pervetiralo vrijednosti: gangsteri su postali simpatični, a policija dosadna. Naša epoha je takva, i ja nemam ideju kakav sve to epilog može imati“, kaže Batrićević. 

Na pitanje što gašenje slobode govora kazuje o stanju u našem društvu, Batrićević ističe da nam to govori da 2020. godine nije došlo do raskida s polu-autoritarizmom, kako nam se to predstavljalo slavopojno, već upravo suprotno.

„Nove vlasti su od stare preuzele sve ono najgore: đon demokratiju, korupciju i favorizaciju karijernih, ali lukavih nesposobnjakovića“, izričit je Batrićević. 

Kako dodaje, takvi su posebno opasni ako su nadimljeni zločinačkom ideologijom. 

„U takvom vremenu, đe je isplivao najgori mulj, stavljanje flastera na usta kritičara ne čudi“, naglašava Batrićević.

No, profesor FCJK poručuje da, uprkos svemu, neće odustati.

„Koliko gođ da nas ućutkuju, sude i progone, kritikovaćemo. Pisaćemo i govoriti slobodno, i još i još i još“, poručuje Batrićević.

Podsjetimo, njemu se sudi zbog kolumne objavljene prije nekoliko mjeseci na Anteni M, a u kojoj je iznio stav o opasnim narativima sveštenika Crkve Srbije Joanikija Mićovića i Metodija Ostojića.

U istinitost i opravdanost stavova koje je Batrićević iznio u “spornom” tekstu možemo se uvjeriti gotovo svakodnevno. Ipak, Više državno tužilaštvo zatražilo je od Suda za prekršaje u Podgorici da pokrene postupak protiv Batrićevića i kazni ga po čl. 19 Zakona o javnom redu i miru.

Izvor: Portal Analitika

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta