Search
Close this search box.

JEDAN OD NAJVEĆIH PROBLEMA GRADA

Barselona do 2028. zabranjuje iznajmljivanje apartmana turistima

Grad Barcelona je najavio da će do 2028. zabraniti iznajmljivanje apartmana turistima, čime želi da obuzda rast troškova stanovanja i omogući građanima da žive u svom gradu.
Foto: Pixabay


Ljevičarski gradonačelnik grada Jaume Collboni rekao je da će do novembra 2028. Barselona ukinuti dozvole za 10,1 hiljadu apartmana koji trenutno imaju dozvolu za kratkoročni najam.

„Suzbijamo ono što smatramo najvećim problemom Barselone“, rekao je Collboni na događaju gradskih vlasti.

Boom kratkoročnog najma u Barceloni, najposjećenijem gradu u Španiji, doveo je do toga da neki građani ne mogu priuštiti najam stana nakon što su stanarine u posljednjih deset godina porasle 68 odsto, a cijene nekretnina 38 odsto. Pristup stanovanju postao je pokretač nejednakosti, posebno za mlade, dodao je Collboni.

Lokalne vlasti uvele su u posljednjih deset godina restrikcije za kratkoročni najam na Kanarima, u Lisabonu i Berlinu.

Španska socijalistička ministarka stanovanja Isabel Rodriguez rekla je da podržava odluku.

„Riječ je o tome da se preduzme sve što je potrebno kako bi se garantovalo pristupačno stanovanje“, objavila je na X-u.

Airbnb, platforma za najam apartmana, nije odgovorila na zahtjev za komentar.

„Collboni pravi grešku koja će dovesti do siromaštva i nezaposlenosti“, saopštili su iz Udruženje iznajmljivača turističkih apartmana u Barceloni APARTUR i dodali da će zabrana dovesti do rasta ilegalnog iznajmljivanja apartmana.

Odluka će koristiti hotelima. Otvaranje novih hotela u najpopularnijim dijelovima grada zabranila je krajnje lijeva stranka koja je vladala Barcelonom od 2015. do prošle godine, ali Collboni je dao naslutiti da bi mogao ublažiti restrikcije.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments