Foto: Gradski.me

Javna rasprava o prostornom planu Crne Gore traje do 29. aprila do kada svi građani, privredni subjekti i organizacije mogu dati sugestije na njegov nacrt, saopšteno je iz Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada. Iako je centralna rasprava završena, u planu su okrugli stolovi i paneli u kojima će učestvovati i predstavnici Glavnog grada.

Iz Sekretarijata podsjećaju da je prethodna Vlada počela rad na tri zakona – o planiranju prostora, izgradnji objekata i legalizaciji bespravnih objekata.

“Kada su u pitanju lokalne samouprave, velika su očekivanja od novih zakonskih rješenja, nadamo se da će i nova Vlada nastaviti aktivnosti u tom pravcu. Da podsjetimo, kroz rad Zajednice opština iskazana je potreba za određenom decentralizacijom u postupcima izvođenja planske dokumentacije, pojednostavljivanja procesa dobijanja dozvola za građenje, kao i dozvola za legalizaciju objekata”, kazao je Miljan Barović, sekretar Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada.

Glavni grad će, dodaje, insistirati na razvoju sjevernih opština.

“Tu vidimo šansu za razvoj planinskog, etno i seoskog turizma. Tu motivišemo građane da upute sugestije Ministarstvu da se prepoznaju djelovi u kojima se mogu razviti ti sadržaji. Ono što je jako bitno za Podgoricu je da se smanje pritisci urbanizacije i prekomjernog naseljavanja Glavnog grada”, kazao je Barović.

Tim planskim dokumentom, napominje, ne rješavaju se individualni problemi, već se definišu politike razvojne strategije do 2040. Ipak, građani do sada nijesu zainteresovani u učestvuju u javnoj raspravi u očekivanom nivou, poručio je Barović.

Pogledajte prilog iz Dnevnika u nastavku teksta.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta