Na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji Kuće maslina i Plantaža, u periodu od 29. januara do 20. februara, uspješno je održana profesionalna obuka iz oblasti maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja za potrebe zaposlenih u toj kompaniji.
„U okviru stručnih predavanja, polaznici obuke su prvenstveno imali priliku da nadograde znanja o morfološkim i fiziološkim karakteristikama masline, kao i da na praktičnim primjerima usvoje znanja o najznačajnijim agrotehničkim mjerama u maslinjacima „, navodi se u saopštenju Kuće maslina.
U okviru drugog dijela prve sesije profesionalne obuke, zaposleni u kompaniji Plantaže nadogradili su stručno znanje i praktične vještine iz oblasti tehnika rezidbe u maslinjaku, kao i iz oblasti zaštite maslina od najintenzivnijih prouzrokovača bolesti i štetočina.
„Poseban akcenat stavljen je na pravilne tehnike berbe maslina, kao i metode utvrđivanja optimalnog termina za otpočinjanje berbe, koja ima značajan uticaj na kvalitet maslinovog ulja“, navodi se u saopštenju.
U okviru prvog dijela druge sesije profesionalne obuke, zaposleni u Plantažama slušali su profesionalna predavanja iz oblasti tehnologije proizvodnje maslinovog ulja, od davne istorije i tradicionalnih metoda, pa do današnjih dana i najsavremenijih metoda prerade.
U okviru ovih predavanja, polaznici su saznali za određene novitete i tehnike kojim mogu poboljšati procese mljevenja ploda, miješanja tijesta i odvajanja čvrste od tečne faze u proizvodnji djevičanskih maslinovih ulja.
„Nastavak sesije bio je posvećen značaju filtracije, vertikalne separacije i adekvatnih metoda skladištenja i čuvanja maslinovih ulja, uz diskusiju o različitim ambalažama i načinima deklarisanja proizvoda“, navodi se u saopštenju.
Poseban segment profesionalne obuke posvećen je različitim procesima prerade masline i odvajanja tečne od čvrste faze putem procesa presovanja, centrifugiranja i perkolacije.
Značajna polemika vođena je na temu skladištenja i pakovanja maslinovih ulja, kao i o pravilima deklarisanja.