uspješno održana

Bar: Kuća maslina održala obuku iz maslinarstva

Kuća maslina Bar sprovela je profesionalnu obuku iz oblasti maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja za potrebe kompanije Plantaže.
Foto: Kuća maslina BAR

Na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji Kuće maslina i Plantaža, u periodu od 29. januara do 20. februara, uspješno je održana profesionalna obuka iz oblasti maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja za potrebe zaposlenih u toj kompaniji.

„U okviru stručnih predavanja, polaznici obuke su prvenstveno imali priliku da nadograde znanja o morfološkim i fiziološkim karakteristikama masline, kao i da na praktičnim primjerima usvoje znanja o najznačajnijim agrotehničkim mjerama u maslinjacima „, navodi se u saopštenju Kuće maslina.

U okviru drugog dijela prve sesije profesionalne obuke, zaposleni u kompaniji Plantaže nadogradili su stručno znanje i praktične vještine iz oblasti tehnika rezidbe u maslinjaku, kao i iz oblasti zaštite maslina od najintenzivnijih prouzrokovača bolesti i štetočina.

„Poseban akcenat stavljen je na pravilne tehnike berbe maslina, kao i metode utvrđivanja optimalnog termina za otpočinjanje berbe, koja ima značajan uticaj na kvalitet maslinovog ulja“, navodi se u saopštenju.

U okviru prvog dijela druge sesije profesionalne obuke, zaposleni u Plantažama slušali su profesionalna predavanja iz oblasti tehnologije proizvodnje maslinovog ulja, od davne istorije i tradicionalnih metoda, pa do današnjih dana i najsavremenijih metoda prerade.

U okviru ovih predavanja, polaznici su saznali za određene novitete i tehnike kojim mogu poboljšati procese mljevenja ploda, miješanja tijesta i odvajanja čvrste od tečne faze u proizvodnji djevičanskih maslinovih ulja.

„Nastavak sesije bio je posvećen značaju filtracije, vertikalne separacije i adekvatnih metoda skladištenja i čuvanja maslinovih ulja, uz diskusiju o različitim ambalažama i načinima deklarisanja proizvoda“, navodi se u saopštenju.

Poseban segment profesionalne obuke posvećen je različitim procesima prerade masline i odvajanja tečne od čvrste faze putem procesa presovanja, centrifugiranja i perkolacije.

Značajna polemika vođena je na temu skladištenja i pakovanja maslinovih ulja, kao i o pravilima deklarisanja.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije

Povezani članci