Baltić: Neprilagođena brzina, vožnja pod opijatima i mobilni telefoni najčešći uzroci udesa

gradski

Foto: Gradski.me

U Podgorici se gotovo svakodnevno dešavaju saobraćajni udesi sa lakšim ili težim povredama, ali i smrtnim ishodom. Najčešći razlozi su, kako kažu iz Uprave policije za Gradsku RTV, vožnja pod dejstvom alkohola, psihoaktivnih supstanci i nepoštovanje saobraćajnih propisa. Rješenje vide u dodatnoj edukaciji građana.

U Glavnom gradu je, tokom februara, zabilježeno 216 saobraćajnih nezgoda, navode iz policije.

„Desi se da za 24 sata imamo prijavljenih od 25 do 30 saobraćajnih nezgoda, a zamislite koliko ima neprijavljenih slučajeva, gdje se sami učesnici dogovore. Veliki je broj saobraćajnih nezgoda, saobraćajna policija našim prisustvom i sa ljudima sa kojima raspolažemo je na svakoj poziciji gdje se dešavaju saobraćajne nezgode“, kazao je pomoćnik komandira saobraćajne policije Dalibor Baltić.

Najčešće ih, kaže, izazivaju nesavjesni građani, koji voze pod dejstvom alkohola, ili u toku vožnje koriste mobilne telefone.

„Neprilagodjena vožnja, nepoštovanje signalnih propisa, vožnja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci… Moramo naglasiti da su uzrok i mobilni telefoni, vrlo često se desi nesreća i zbog ne držanja odstojanja“, objašnjava Baltić.

Baltić smatra da su kazne za saobraćajne prekršaje dovoljno visoke i da ih ne treba mijenjati.

„Za vožnju pod dejstvom alkohola do jedan promil, predvidjena je kazna od 150 do 250 eura, za vožnju od 1 do 2 promila od 300 do 1,000 eura, za one koju si povratnici, tj. da su više puta kažnjavani ide kazna zatvora od 30 do 60 dana, za preko 2 promila isključivo zatvor od 15 do 60 dana zatvora“, naglašava Baltić.

Građani Podgorice kažu da se ne osjećaju bezbjedno u saobraćaju.

„Vozači ne staju na pješačkom, stanje u saobraćajnoj kulturi nije dobro, mora se podići svijest ljudi kako bi bilo bolje“, „Vozači voze neoprezno, moraju ispoštovati pješake prije svega, djecu i stare“, „Velika je nekultura, valjalo bi da se to malo popravi. Više parking mjesta, strpljenja..“, neki su od komentara anketiranih građana.

Prema podacima Alfa centra, tokom 2023. u saobraćajnim nesrećama na crnogorskim putevima poginulo je 77 osoba, što je kako poručuju, bilans koji itekako brine.

„Za 11 mjeseci 2023 godine, dogodile su se 6,052 saobraćajne nezgode, u kojima su teško povrijeđene 534 osobe, a lakše je povrijeđeno 2,345 osoba.“, istakla je Vladana Mitrović iz NVO „Alfa centar“.

Naši sagovornici ističu da se broj saobraćajnih udesa može smanjiti jedino dodatnom edukacijom građana.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments