NAJNOVIJE

Izlazak iz pat pozicije u kakvoj se nalazimo i izbor sudija Ustavnog suda moguće je riješiti samo je potrebna je volja da se postigne kompromis, ocijenio je gostujući u emisiji „Znam da znaš“ Gradske RTV crnogorski reditelj Branko Baletić.

Za izlazak iz institucionalne blokade Baletić ima konkretan predlog.

„Postoji nešto što se zove kompromis koji je nužan u svakom društvu kada dođe do zaoštrenih situacija. Odnos snaga je gotovo sličan brojčano. Grupacija koja je na vlasti mogla bi da predloži dvojicu sudija i da se o njima uopšte ne raspravlja već da ih svi izaberu aklamacijom. Druga grupacija da predloži još dvojicu i eto Ustavnog suda“, kaže Baletić.

Ističe da bi od takvog rješenja svi politički akteri imali višestruku korist.

„Prije svega dobili bi funkcionalni Ustavni sud. Sa druge strane, skida se ogromna politička odgovornost za to što do sada nisu izabrali sudije, uz to odgovornost se dijeli, jer su se zajedno dogovorili oko toga da ne diskutuju o kandidatima. Treće, tako bi pokazali Evropi da je Crna Gora sposobna da odgovori izazovima vremena i da krene jednu po jednu od institucija da vraća u funkciju“, istakao je Baletić.

Smatra da je jedan od ključnih problema u Crnoj Gori što se sve svodi na pitanje ko je pobjednik a ko poraženi.

„Nije važno da vi na poene pobijedite tuđu ideju, već da uništite onoga ko ima suprotan pogled na svijet od vas. Evo mogućnosti da nema pobjednika, da nema poraženih i da sud postane funkcionalan“, kazao je Baletić.

Ne vjeruje ipak da će do izbora sudija u Skupštini doći 28. novembra.

„Upravo zbog toga što oni žive u jednom nerealnom svijetu koji su sami formirali. Nemoguće je da niko ne izgovori ovu rečenicu, ne otkrivam ja toplu vodu. Oni će možda da “iscijede” tog jednog sudiju čime ponovo taj Ustavni sud nije u kompletnom sastavu. Drugo, taj koji bude izabran nosiće pečat i sumnjam da će to i prihvatiti“, kaže Baletić.

Kada je riječ o izmjenama Zakona o predsjedniku kaže da na to gleda kao dio seta problema.

„Besmisleno je to nadgornjavanje ako nemate Ustavni sud. Možemo sačekati mišljenje Venecijanske komisije ali je ipak najvalidniji Ustavni sud. Izaberimo Ustavni sud i neka on odluči. Nije tu ni čista ni jedna ni druga strana. URA je izigrala svoje partnere, ne dajući Lekiću potpis. Ali sa druge strane i predsjednik ne poziva sve aktere na političke konsultacije. Niko ne polaže puno na poštovanje zakona“, kaže Baletić.

Upitan kako vidi Otvoreni Balkan kaže da nikada nismo vidjeli stručne analize da li je to dobro za Crnu Goru i što dobijamo a šta gubimo.

„Ne mogu da shvatim bestidnost nekih političara. Joković je rekao da je u Vladi samo zbog Temeljnog ugovora pa što se nije sada povukao. Po mom mišljenju Otvoreni Balkan nas vraća dva razreda unazad“, kategoričan je Baletić.

Kada je riječ o ostavci Jovane Marović smatra da je ona relevantan ekspert i da je znanjem zasluživala mjesto ministarke za evropske integracije.

„Meni se čini da je zakasnila sa tom ostavkom. U suštini mi ovdje pričamo o svemu drugom, a znamo da je najvažnije da uđemo u EU. Istraživanja govore da je 75 odsto građana za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju. Zašto to nije dovoljno da napravimo konsenzus“, zaključio je Baletić.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta