Bajden uvodi nove sankcije Rusiji

Foto: AP
Foto;AP

Foto: AP

Sjedinjene američke države danas uvode nove sankcije protiv Rusije u akciji obilježavanja druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, rekao je za Rojters zamjenik američkog ministra finansija Voli Adejemo. On je naveo da će se navedenom akcijom ciljati na 500 meta, odnosno ciljeva koji bi trebalo da budu podvrgnuti sankcijama.

„Akcija, preuzeta u partnerstvu s drugim zemljama, biće usmjerena na ruske vojno-industrijske komplekse i kompanije u trećim zemljama koje Rusiji olakšavaju pristup robi koju želi“, rekao je Adejemo.

Vašington, kako se navodi, nastoji pozvati Rusiju na odgovornost zbog rata i smrti opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog.

„Uvešćemo  stotine sankcija samo ovdje u Sjedinjenim Državama, ali važno je zapamtiti da nije samo Amerika ta koja preduzima akcije“, rekao je Adejemo.

Navedeni paket biće posljednji iz niza sankcija protiv Moskve koje su najavile Sjedinjene Države i njihovi saveznici nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022, u kojoj su ubijene desetine hiljada ljudi i uništeni brojni gradovi. Nove sankcije dolaze dok SAD i njegovi saveznici žele održati pritisak na Rusiju, uprkos sumnjama hoće li Kongres SAD-a odobriti dodatnu pomoć Kijevu.

Administracija predsjednika Džozefa Bajdena iscrpila je novac prethodno odobren za Ukrajinu, a zahtjev za dodatnim sredstvima „stoji“ u Predstavničkom domu koji kontrolišu republikanci.

„Sankcije i kontrola izvoza usmjerene su na usporavanje Rusije, što im otežava vođenje rata po njihovom izboru u Ukrajini“, rekao je Adejemo, dodavši da Kongres treba da djeluje kako bi Ukrajini dao potrebne resurse.

Stručnjaci su, međutim, upozorili da sankcije nijesu dovoljne da zaustave napade Moskve. Ruska ekonomija je pet posto manja nego što se ranije predviđalo, naglasila je glavna ekonomistkinja za sankcije Rejčel Lingas, na web-stranici američkog ministarstva finansija.

Ipak, ruska ekonomija ima rezultate iznad očekivanja, pri čemu im je Međunarodni monetarni fond u januaru prognozirao rast BDP-a od 2,6 odsto za 2024, a što je povećanje od 1,5 postotnih bodova u odnosu na procjenu iz oktobra.

S druge strane, portparolka MMF-a Juli Kozak izjavila je juče kako je jasno da je Rusija sada u ratnoj ekonomiji s vojnim izdacima koji podstiču proizvodnju oružja, državnim socijalnim transferima koji podržavaju potrošnju i rastućom inflacijom.

Izvor: Agencije

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments