Search
Close this search box.

Bajden potpisao zakon o američkoj pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu

Foto: AP

Foto: AP

Američki predsjednik Džozef Bajden potpisao je danas zakon o paketu vojne pomoći za Ukrajinu, Izrael i kineski region Tajvan vrijedan 95 milijardi dolara, potvrdila je Bijela kuća, navodeći da Bajdenov potpis označava „kraj duge i bolne borbe sa republikancima u Kongresu oko preko potrebne pomoći Ukrajini“.

Međutim, američki mediji ocjenjuju da je zbog odugovlačenja procesa usvajanja nacrta zakona o paketu vojne pomoći od strane republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa već učinjena značajna šteta naporima Bajdenove administracije da pomogne da se Ukrajina odupre vojnom pritisku Rusije, prenosi AP uz ocjenu da je uprkos usvajanju paketa vojne pomoći, malo vjerovatno da će se Ukrajina odmah oporaviti nakon višemjesečnih neuspjeha na bojnom polju.

Bajden je rekao da će slanje prvog paketa vojne pomoći početi za nekoliko sati, a očekuje se da će u Ukrajinu biti poslati PVO sisitemi, artiljerijske granate, oklopna vozila i drugo oružje.

Ipak, dugoročno ostaje neizvjesno da li Ukrajina, poslije višemjesečnih gubitaka na frontu u istočnoj Ukrajini i pretrpljene ogromne štete na infrastrukturi, može da napravi dovoljan napredak prije nego što iskoristi najnoviju američku pomoć.

„To ne ide u prilog Ukrajincima, ni u Donbasu, ni u drugim delovima zemlje. Ukrajina je doživjela neuspjehe, a Putin misli da može da igra na kartu vremena, tako da moramo da pokušamo da nadoknadimo deo tog vremena“, izjavio je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa Majk Džonson mjesecima je odlagao glasanje na prijedlog zakona o vojnoj pomoći jer je krajnje desničarska frakcija njegove stranke, uključujući poslanike Mardžori Tejlor Grin iz Džordžije i Tomasa Mesija iz Kentakija, zaprijetila da će pokrenuti proceduru za opoziv Džonsona ukoliko dozvoli da se glasa o pomoći Ukrajini, a te prijetnje postoje i dalje.

Lider manjine u Senatu, demokrata Mič Mekonel sugerisao je da bi ovo odlugovlačenje republikanaca moglo imati trajni uticaj na nadanja Ukrajine da će dobiti rat.

„Nemojte pogriješiti: kašnjenje u obezbjeđivanju oružja Ukrajini za odbranu je povećalo izglede za poraz od ruske agresije. Odugovlačenje i oklijevanje su pogoršali izazove sa kojima se suočavamo“, rekao je Mekonel.

Bivši predsjednik SAD i aktuelni predsjednički kandidat republikanaca Donald Tramp, ocijenio je ranije da evropski saveznici nisu učinili dovoljno za Ukrajinu.

Iako nije pristao da podrži dodatnu pomoć za Ukrajinu, Trampov stav se promijenio posljednjih dana jer je priznao da je opstanak Ukrajine važan za Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Nezavisne novine

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije

Povezani članci