Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Foto: Twitter/Yalda Hakim

Žene koje čitaju vijesti na vodećim informativnim kanalima u Avganistanu danas su se pojavile u programu sa pokrivenim licima, dan nakon što su se usprotivile naređenju talibana da promijene svoj izgled na televiziji.

Od kada su došli na vlast prošle godine, talibani su uveli seriju restrikcija u civilnom društvu, a mnoge su fokusirane na ograničavanje prava žena i djevojaka i usklađivanje sa njihovim striktnim tumačenjem islama.

Ranije ovog mjeseca, vrhovni lider u Avganistanu Hibatulah Akundzada objavio je ukaz za žene da se potpuno pokriju na javnim mjestima, uključujući lica, odnosno da nose tradicionalne burke.

Ministarstvo za promovisanje vrlina i prevenciju nedjela naredilo je ženama koje rade kao televizijske voditeljke da od juče pokriju lica. One to nisu poslušale i pojavile su se u programu sa vidljivim licima, ali od danas poštuju direktivu.

Na svim vodećim televizijama voditeljke od jutros nose hidžab preko čitavog tijela i vide im se samo oči.

Od žena koje čitaju vijesti ranije je zahtijevano da samo nose maramu. Portparol Ministarstva za promovisanje vrlina Akif Sadik Mohadžir rekao je da vlasti ne planiraju da otpuštaju žene i izrazio zadovoljstvo jer su medijski kanali “primijenili odluku na odgovoran način”.

Izvor: Klix.ba

PRATITE NAS

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta