Austrija će vakcinisati svakog ko želi da primi prvu dozu vakcine protiv koronavirusa u narednih 100 dana, a upotreba ruske vakcine Sputnjik V može da ubrza taj proces, izjavio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

On je u obraćanju javnosti putem video-linka povodom katoličkog Uskrsa rekao da će Austrija u narednih 100 dana imati priliku da svakom ponudi barem jednu dozu vakcine uprkos činjenici da su brojne farmaceutske kompanije isporučile samo 50 odsto ugovorenih vakcina sa EU.

Austrijske vlasti planiraju da ovog mjeseca vakcinišu lica starija od 65 godina, u maju lica starija od 50 godina, a u junu osobe koje pripadaju ostalim starosnim grupama, kako bi se život vratio u normalno stanje tokom ljeta.

Kurc je naveo da se vlasti Austrije nadaju da će vakcinisanjem starijih moći da dođu do preokreta u maju, kada se smanji pritisak na bolnice, te da će moći da počnu sa mjerama ukidanja ograničenja, čemu se svi nadaju.

Austrijski kancelar izjavio je nakon sastanka sa ruskim ambasadorom u Austriji Dmitrijem Ljubinskim da su Moskva i Beč u završnoj fazi pred potpisivanje ugovora o isporuci ruske vakcine, te da bi Austrija mogla da naruči doze Sputnjika V već sljedeće sedmice.

Kurc je dodao da Vlada Austrije razgovara sa zdravstvenim stručnjacima o mogućnosti odobrenja upotrebe ruske vakcine na državnom nivou.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta