Izvor: Pixabay

Foto: nezavisne

Farmaceutska kompanija “Astra Zeneka” priznala je da njena vakcina protiv virusa korona može da izazove neobičan neželjeni efekat koji se zove “tromboza sa sindromom trombocitopenije” (TTS), prenosi britanski list “Telegraf”, pozivajući se na sudska dokumenta.

U izvještaju se navodi da vakcina može izazvati krvne ugruške kod pacijenata, kao i nizak broj trombocita, što je u nekim slučajevima ozbiljno naškodilo zdravlju ili čak izazvalo smrt vakcinisanih.

Potencijalna komplikacija se navodi kao mogući neželjeni efekat od pojave vakcine, a “Astra Zeneka” je to prvi put priznala na sudu u februaru.

TTS je primijećen kod pojedinih ljudi koji su primili vakcinu, razvijenu u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu za borbu protiv kovida 19, pa su tako u Velikoj Britaniji, EU i skandinavskim zemljama prijavljeni rijetki slučajevi tromboze cerebralnih venskih sinusa, kao i trombocitopenije kod pacijenata, prenosi “RT Balkan”.

“Telegraf” navodi, a Srna prenosi, da priznanje dolazi u vrijeme kada se britanska kompanija suočava sa nizom tužbi zbog povreda i smrti povezanih sa primjenom njene vakcine.

Do sada je protiv “Astra Zeneke” podnesena 51 tužba u kojoj žrtve ili njihovi rođaci traže odštetu do 126 miliona dolara.

Džejmi Skot, jedan od mnogih koji je tužio britansku farmaceutsku kompaniju, tvrdi da je zadobio trajno oštećenje mozga kao posljedicu krvnog ugruška, nakon što je primio vakcinu u aprilu 2021. godine.

Njegovi advokati su u maju prošle godine dobili pismo od “Astra Zeneke”, u kojem se demantuje da vakcina izaziva TTS.

Advokati da je vakcina britanske farmaceutske kompanije “neispravna” i da je njena efikasnost “znatno preuveličana”.

Izvor: Nezavisne

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta