Asistentkinje iz Nikšića tvrde da su im bespravno prekinuti ugovori, traže reakciju nadležnih

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Pet asistentkinja u nastavi JPU “Dragan Kovačević“ Nikšić koje su ostale bez posla, saopštile su da njihova agonija traje od početka ovog mjeseca. Asistentkinje tvrde da su im bespravno prekinuti ugovori, da je v.d. direktora ove ustanove Ana Pejović prekoračila ovlašćenja, i pozivaju nadležne organe da im pomognu i spriječe “bezakonje koje se sprovodi proteklih mjeseci”.

I nakon izjave – ,,Mislila sam da mi saglasnost iz Ministarstva za konkurs ne treba”, i svih, kako kažu, utvrđenih prekoračenja ovlašćenja Ana Pejović, tvrde asistentkinje, sjedi u vrtiću, izdaje naloge, potpisuje ugovore, raspisuje konkurse, poništava iste, traži, kako kažu, ljudima ugovore da vrate pa im daje nove, mjesečne da potpišu.

“Kao i u svakoj sferi života tako i u prosvjeti postoji hijerarhija, a kada radimo mimo znanja nadređenih i bez njihove saglasnosti automatski ulazimo u zonu krivične odgovornosti i iskazujemo samovolju, koja za rezultat daje jedino neznanje i posledice. Da se zadržimo oko hijerarhije, asistenti u nastavi su tehnička podrška (iako mi smatramo da smo mnogo više od toga) i možda jedna od najnižih ljestvi u pomenutoj hijerarhiji, pa je sigurno gospođa Pejović mislila da je najlakše ,,udariti” na nas u nadi da ćemo ćutati. Pa, ne, ne možemo ćutati na nepravdu, mi smo između ostalog žene, majke, novinarke, književnice, pedagoškinje, vaspitačice profesorice ruskog jezika. Žene koje smatraju da se za pravdu i propise treba boriti, a naša obraćanja su isključivo vezana za prava javnosti da zna i borbu da transparentno treba iznijeti problem”, poručuju u saopštenju asistentkinje u nastavi nikšićkog vrtića.

Osvrnule su se na izjavu datu ,,Vijestima” objavljenu 13.10. u kojoj Ministarstvo kaže da ,,nijesu dali saglasnostza raspisivanju konkursa”, a Pejovićeva koja, kako tvrde asistentkinje, nije ni vršilac dužnosti je raspisala konkurs i vršila odabir kandidata.

“Mi potvrđujemo sve navedeno od strane Ministarstva uz konstataciju da je sve to bilo moguće da je konkurs raspisalo ovlašćeno lice. Kako je Ministarstvo dalo izjavu da nijesu poslali saglasnost za raspisivanje konkursa, smatramo da automatski konkurs i odluke treba da budu poništeni, što je pretpostavljamo u njihovoj nadležnosti. Došlo je do pravnog zastoja? Pa treba ga otkloniti”, ističu one.

Kažu da su upoznate sa diskrecionim pravima direktora, ali “nas nije izabrao niti odbio direktor, već osoba koja je samoprozvani direktor i neovlašćeno obavlja tu funkciju”.

“Dakle, ukoliko smo naš angažman započeli prije par godina, pa sada opet u septembru po preporuci Ministarstva, smatramo da smo itekako oštećeni jer je jedino zakonsko pravo bilo da ,,rukovodilac” Ustanove produžava naš ugovor dok se ne steknu uslovi za raspisivanje konkursa od ovlašćenog lica”, dodaju.

Asistentkinje nikšićkog vrtića zamolile su nadležne organe da im pomognu i spriječe, kako kažu, ovo bezakonje koje se sprovodi proteklih mjeseci.

“Dakle, konkurs je raspisan od strane neovlašćenog lica i bez saglasnosti Ministarstva pa mi ovim putem postavljamo sljedeća pitanja: Usled čije nemarnosti i samovolje smo ostali bez posla? Zašto je u vrtiću i po čijem nalogu raspisan konkurs dok su sve ostale ustanove čekale saglasnost Ministarstva? Kako osoba koja nema funkciju u vrtiću može da oglašava radna mjesta, prepravlja ljudima ugovore, potpisuje se kao VD? Da li ćete nas vratiti na naša mjesta jer je konkurs raspisan od neovlašćenog lica?
Pitanje koje treba da ide prije svega navedenog je: Da li je odluka donesena u najboljem interesu djece, jer bi funkcija Pejovićeve trebala da služi interesima djece i roditelja, a naročito je dužna da sa posebnom empatijom pristupa najranjivijoj kategoriji djece”, pitanja su koja upućuju nadležnim organima.

Test lične etike je kako se ophodimo prema najslabijima, a asistentkinje misle da je ona (Pejović) na testu pala.

“Nemamo ništa protiv novih kolega, naprotiv u vrtiću za sada ima osamnaestoro djece koja imaju pravo asistenta, dakle i u ovom segmentu se krše njihova prava i smatramo da za sve nas uz dobru organizaciju i rukovodica ima mjesta. Mi smo članovi Udruženja asistenata Crne Gore i dok nastojimo da se unaprijedi naš radno-pravni status, na ovakav način ostajemo bez posla. Nadamo se da će poslije ovog obraćanja konačno neko da odreaguje. Dodajemo da na naše dopise, apele i inicijative ne dobijamo odgovore i smatramo da je ovo jedini način da stanemo na kraj svemu što se dešava i da se čuje istina”, zaključuju asistentkinje u nastavi nikšićkog vrtića “Dragan Kovačević“.

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta