Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Foto: gradski.me

U posljednja dva dana policiji je od strane više lica – medija, udruženja i fizičkih lica, prijavljeno da je na njihove mejl adrese pristigao mejl sa prilogom, a u čijem potpisu je rukovodilac kriminalističke policije u Odjeljenju bezbjednosti Podgorica, Zoran Bašanović, a koji mejl je netačnog i lažnog sadržaja.

Upozoravamo građane da ne otvaraju mejlove i priloge koje dobijaju putem elektronske pošte u čijem potpisu je Zoran Bašanović budući da iza mejla ne stoji ovaj službenik Uprave policije niti je mejl poslat sa zvanične adrese Uprave policije.

Prema do sada prikupljenim sazanjima, načinu izvršenja, istovrsnim pojavama i iskustvima i u drugim zemljama, sumnja se da se radi o obmanjivanju primalaca mejlova u krajnjem cilju prevare i pridobijanja novčane koristi lažnim prikazivanjem činjenica kroz dalju komunikaciju sa primaocima mejlova, te upozorenje na ovu pojavu predstavlja prevenciju, odnosno sprečavanje nastanka posljedica.

Takođe, sprovedene su analize PDF fajla koji se nalazio u prilozima upućenih mejlova i utvrđeno je da nema prisustva malicioznog koda.

Podsjećamo da je slanje mejla slične sadržine registrovano prethodne sedmice, kao što je javnost upoznata, a u kojim lažnim mejlovima se u potpisu nalazio direktor Uprave policije Zoran Brđanin, dok je takođe slična pojava registrovana i u zemljama Evropske unije i zemljama regiona, gdje su takođe u potpisu navodno bili zvaničnici i pripadnici bezbjednosnog sektora tih zemalja.

Službenici Uprave policije – Sektora za borbu protiv kriminala i više ekperata iz obavještajno – bezbjednosnog i privatnog sektora, a u saradnji sa međunarodnim partnerima rade na identifikovanju osoba koje od 16. novembra šalju veći broj mejlova na elektronske adrese medija, udruženja i fizičkih lica, netačnog i lažnog sadržaja u čijem potpisu je direktor Uprave policije Zoran Brđanin, kao i onih u čijem je potpisu Zoran Bašanović.

Prijave koje su podnijete od strane lica koja su zaprimila ovakve mejlove se, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, detaljno razmatraju i po njima se preduzimaju konkretne radnje koje su rezultirale prikupljanjem podataka potrebnih za dalju komunikaciju sa međunarodnim partnerima u cilju lociranja IP adrese pošiljaoca spornih mejlova.

Još jednom apelujemo na građane i primaoce ovih mejlova da ne odgovaraju na mejl, ne otvaraju prilog i preporučujemo da nakon prijema navedeni mejl obrišu i zabrane prijem sa iste adrese.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta