FOTO: Udruženje glumaca Crne Gore

Udruženje glumaca Crne Gore protivi se Prijedlogu zakona o budžetu za 2021. godinu, kojim je za kulturu opredijeljeno 0,8 procenata od ukupnog budžeta države. Iz tog Udruženja apeluju da se odluka preispita i da se konačno kulturi ukaže pažnja koju zaslužuje.

“Nakon pogubne odluke da se četiri ministarstva spoje u jedno i na taj način im se oduzme autonomija, čemu smo se protivili i na šta smo ukazivali brojnim apelima, zapušteno stanje u kulturi se sada dodatno produbljuje. Umjetnici i radnici u kulturi se ovakvim odlukama marginalizuju i guraju u još veću neizvjesnost, a na vidjelo izlazi suštinski problem: nepostojanje vizije za stvaranje povoljnog ambijenta za razvoj kulture, a ni puta do njenog ostvarenja” – piše u saopštenju Udruženja glumaca Crne Gore.

Oni navode da je jasno da kultura kao jedan od glavnih stubova savremenog društva nije primarni interes političara i onih koji odlučuju o raspodjeli novca.

” O tome govori i činjenica da još uvijek nemamo Program razvoja kulture, niti bilo kakav dokument koji bi nam pojasnio strategiju koja se ‘krije’ iza ovakvih odluka. Uvjereni smo da takva strategija i ne postoji, pa zato nije ispoštovan ni minimum od 1% odvajanja za kulturu, preporučen od strane UNESCO-a. Upravo nepostojanje strateškog dokumenta onemogućava i obesmišljava evaluaciju postignutog, pa samim tim i abolira od odgovornosti nadležne institucije”, poručuju glumci.

“Apelujemo da se preispita ova odluka, i da se konačno kulturi ukaže pažnja koju zaslužuje: kroz rad na programima (koncertima, predstavama, izložbama, istraživanjima), decentralizaciji, odgovornom upravljanju, uvođenju jasnih i transparentnih procedura za raspodjelu sredstava u kulturi, podršci umjetnicima, i mnogim drugim pitanjima od suštinskog značaja. Protekla godina je bila naročito izazovna za umjetnike koji nemaju stalno zapošljenje, i koji su u konstantnoj egzistencijalnoj neizvjesnosti, ali i nakon više pokušaja da Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta skrenemo pažnju na probleme sa kojima se suočavamo, odgovor je izostao, kao i plan podrške nezaposlenim umjetnicima” – piše u saopštenju reprezentativnog strukovnog udruženja glumaca uz poruku “Kultura čeka odgovor”.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta