FOTO: KCCG

Anesteziološkinja Kliničkog centra Crne Gore dr Vesna Orlandić Čejović potvrdila je da nema dokaz da je ijedan respirator iz serije UVENT i Fleximag provjeravan prije nego što je dat na upotrebu što, kako je rekla, nije ni nadležnost anesteziologa, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore.

Ona je demantovala i da je bilo kom mediju kazala da su respiratori, nakon popravke u Turskoj (maj-avgust 2020. godine), u Klinički centar vraćeni ispravni i provjereni.

“Dr Orlandić Čejović tvrdi da to nije ni mogla reći jer te aparate, kako tvrdi, nije vidjela od 16. aprila 2020. godine kada je uputila zvaničan dopis direktoru KCCG dr Jevtu Erakoviću o tome da većina aparata ne isporučuje zadate ili njima približne vrijednosti. Manji broj aparata, kako je tada zvanično obavijestila dr Erakovića, je signalizirao hardversku grešku, a jedan dio nije prolazio inicijalno čekiranje, pa se zbog toga nijesu mogli staviti u funkciju. Napomenula je i da je tada ventilacija pacijenata drugim aparatima, a po principima plućne protektivne ventilacije, postiže bez problema”, saopšteno je iz KCCG.

Ukupan broj ovih aparata, kaže, u Kliničkom centru bio je 15 + 2.

“Nijedan od tih respiratora više nije vidjela od 16. aprila 2020. godine do prije nekoliko dana, 1. aprila 2021. godine, pa samim tim, kako je potvrdila, nije ni mogla da bude upoznata sa njihovom ispravnošću. Napomenula je da nijesu imali potrebe za korišćenjem tih aparata jer su imali dovoljno novih, tada pristiglih, i naših starijih”, navodi se u saopštenju.

Uprkos tome, što je tog dana zvanično obavijestila tadašnjeg direktora Erakovića da nijedan od 17 respiratora nije za upotrebu, sa njima se, dodaje, opet “srela 1. aprila ove godine”.

“Prošle nedjelje, prvi put u KCCG su boravili predstavnici turske firme Denizler i podgoričke firme Glosarij. Oni su došli u KCCG da bi ispitali i popravljali sporne respiratore. Kada su jednom od aparata marke UVENT uradili standardan servis, i za njega tvrdili da je ispravan, respirator je kao takav, po njihovim navodima, priključen na pacijenta”, navode u saopštenju.

V.d. direktor ove klinike Goran Marjanović naložio je da pacijent bude pod stalnim nadzorom.

“Respirator za kog se tvrdilo da radi, prestao je da funkcioniše poslije, otprilike, 24 sata. Sve se desilo u smjeni Orlandić Čejović. Po njenim riječima, odmah je prebacila pacijenta na drugi aparat, a UVENT je ugašen. Pošto su ga opet upalili, respirator nije prošao čeking i signalizirao je hardversku grešku, što je, kako kaže, i fotografisala. Nakon toga je, kako kaže, znajući da su turski inženjeri tu, odmah pozvala tehničku službu, a oni su odnijeli aparat izvan prostorija CIT-a”, ističe se u saopštenju.

Povodom navoda vlasnika turske firme Denizler Serkana Deniza, koji je pojedinim medijima rekao da su tokom boravka ovdje utvrdili da su neki (respiratori) tokom upotrebe pokvareni zbog neznanja sa rukovođenjem, Orlandić Čejović je odgovorila da ti aparati anesteziolozima služe za sigurnost pacijenta i da se oni odnose vrlo pažljivo prema njima.

Objasnila je da svaki dan anesteziologa počinje provjerom sigurnosti aparata koje koriste tokom liječenja pacijenata.

“Da ona zna, rekla je, nikad nije pokvarila nijedan aparat. Podsjetila je da je ona specijalista anestezije, sa edukacijama iz kardioanestezije, sa seminarima iz mehaničke ventilacije i, nažalost, jedini subspecijalista intenzivne medicine. Orlandić Čejović je naglasila da, ako se nađe materijal za bilo čiju krivicu, to svakako treba procesuirati. Ako iko misli da u svemu postoji njena odgovornost, dodala je, treba da provjeri redoslijed poteza. Gdje bude pronađen njen potpis, rekla je, za to ću da odgovaram. Podsjetila je da se njen potpis nalazi samo na dokumentu od 16. aprila 2020. kada je, kako kaže, prijavljeno da im je sumnjiva cijela serija i zbog čega su tražili da se aparati sklone, da kolege i pacijenti ne bi dolazili u potencijalnu katastrofalnu situaciju”, kazali su iz KCCG.

Tim potezom su, smatra, zaštićeni prvenstveno pacijenti, pa onda i kolege. Dodala je da misli da bi trebalo da ima puno potpisa i prije i poslije toga dana.

“Pita se i ima li dokumentacije koja je pratila te aparate do intenzivne terapije, otkud ti aparati tamo, je li ih ona donijela i ima li iko te podatke naglašavajući da to nije njen posao. Orlandić Čejović je navela da postoje službe koje im garantuju da rade sa aparatima koji su prošli tehničku proceduru prijema. Istakla je da je jedino što želi da se ne zloupotrebljava aktivnost Klinike za anesteziju, reanimaciju i terapiju bola koja je ovim, kao i svim ostalim povodima, pokazala profesionalnost, dosljednost i nadasve posvećenost životu i sigurnosti pacijenta”, navode iz KCCG.

Što se tiče optužbi vlasnika turske firme o tome da su postavljali nove djelove koji su, kako je rekao, „nestali vjerovatno tokom korišćenja“, doktorka je odgovorila da ona nikad ništa nije ukrala.

“Naglasila je da ne želi da se preko nje, njenog imena i njenog profesionalizma dešavaju, kako je kazala, politička prepucavanja. Sve što je javno rekla, dodala je, napisano je 16. aprila, i to je bio isključivo profesionalni postupak bez indicija da staje na bilo čiju stranu, osim na stranu pacijenata i profesije”, ističe se u saopštenju.

Orlandić Čejović je danas po nalogu direktorice KCCG dr Ljiljane Radulović pozvana na sastanak kom su prisustvovali medicinski direktor KCCG dr Zoran Terzić, pomoćnica direktora za kontolu pružanja zdravstvenih usluga dr Žanka Cerović, pomoćnik direktora za inženjering i održavanje opreme Rade Gardašević i konsultatkinja u Ministarstvu zdravlja i Kliničkom centru Crne Gore Milica Minić.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta