Foto: Gov.me

Evropska unija ponovo je danas osudila “negiranje, relativizovanje ili pogrešno tumačanje genocida u Srebrenici”, dok je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti International poručila da “zastupanje istine o genocidu doprinosi prevenciji sličnih zločina u budućnosti”. Amnesti i Brisel reagovali su povodom zahtjeva crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića da ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić podnese ostavku zbog nedavnih izjava o genocidu u Srebrenici.

Izjava Vladimira Leposavića u kojoj je izbjegao da prizna da je u Srebrenici počinjen genocid, izazvala je oštre kritike SAD i EU, koji su pozvali vlasti da se nedvosmisleno odrede prema genocidu u Srebrenici.

Uz ogradu da ne može da komentariše politička pitanja, nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava “Amnesti internešenal” ocijenila je za Glas Amerike da je “premijerova javna osuda neprihvatljivih izjava ministra Leposavića o Srebrenici važan politički gest”.

“Premijerov angažman i njegov principijelan stav o negiranju genocida su svakako korak u pravom smjeru. Ako je crnogorska vlada ozbiljna u pogledu pomirenja u regionu i spremna da igra pozitivnu ulogu u tom procesu, vlasti bi trebalo da javno ospore i da osude narative kojima se umanjuju ozbiljnost zločina, uključujuči genocid, koji su dokazani pred sudom”, navela je u pisanom odgovoru na upit Glasa Amerike Jelena Sesar, predstavnica Amnestija zadužena za Balkan i Evropsku uniju.

Sesar je istakla da su obaveza da se javno iskaže i prizna istina o takvim zločinima i javno priznanje žrtava veoma važni, iako “možda izgleda da je riječ o simboličnim mjerama”.

Takođe je naglasila “da na individualnom nivou javno priznanje znači mnogo žrtvama i njihovim porodicama”, a da na nivou društva “zastupanje istine o genocidu promoviše bolje razumijevanje istorije i doprinosi prevenciji sličnih zločina u budućnosti”.

“Protiv negiranja genocida se mora boriti obrazovanjem i odlučnom političkom akcijom. U tom pogledu, premijerova javna osuda neprihvatljvih komentara ministra Leposavića je Srebrenici je važan politički gest koji će, nadam se, podstaći otvoreniju raspravu o prošlosti i promovisati pozitivnu ulogu crnogorskih vlasti o pomirenju u regionu”, zaključila je Sesar.

Krivokapić je u ponedeljak pozvao Leposavićada podnese ostavku, nakon ministrove nedavne izjave u kojoj je izbjegao da prizna da je u Srebrenici počinjen genocid.

Demokratski front i Demokrate, koji su dio vladajuće koalicije, poručili su u ponedjeljak da neće podržati razrješenje ministra zbog njegovih izjava o Srebrenici.

Ujedinjena reformska akcija (URA), od čija četiri glasa zavisi opstanak tijesne većine koja podržava Krivokapićevu Vladu, saopštili su da niko ne smije biti iznad nacionalnih interesa, i da sve odluke Vlade moraju biti motivisane tim principima.

Leposavićevu smjenu podržale su opozicone stranke.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta