Izvor: Pixabay

Foto: Pixabay

Republikanci u američkom Senatu odbili su u srijedu dogovor o jačanju bezbjednosti na granici o kojem se pregovaralo mjesecima, ali su rekli da bi ipak mogli da odobre pomoć Ukrajini i Izraelu koja je bila povezana s tim pitanjem.

S 49 glasova za i 50 protiv, uglavnom po stranačkim linijama, Senat je odbio paket vrijedan 118 milijardi američkih dolara koji bi pooštrio imigracione zakone i osigurao pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije i Izraelu u ratu protiv Hamasa.

Mjera je zahtijevala 60 glasova kako bi bila usvojena u Senatu koji demokrate kontrolišu sa 51 glasom prema 49.

Samo četvoro od 49 republikanaca u Senatu glasalo je za prijedlog zakona.

Republikanci mjesecima insistiraju da se uz novu pomoć Ukrajini i Izraelu mora voditi računa i o velikom broju migranata koji stižu preko granice s Meksikom.

No mnogi su odbili paket već u nedjelju kada je predstavljen, premda sadrži mnoge njihove prioritete.

Bivši američki predsjednik Donald Trump vršio je na njih pritisak da odbiju bilo kakav kompromis dok vodi kampanju za predsjedničke izbore, piše Hina pozivajući se na Rojters.

Republikanski senator Džejms Lankford, jedan od pregovarača, rekao je da su mu kolege kazale da smatraju da je pogrešan trenutak za rješavanje tog problema i da bi ga trebalo riješiti na izborima.

Nezavisna senatorla Kirsten Sinema rekla je da je iznenađena.

“Prije tri nedjelje svi su htjeli da riješe krizu na granici. Juče nije niko”, poručila je ona.

No i dalje je otvorena mogućnost da Kongres odobri pomoć saveznicima.

Senat bi kasnije tokom dana trebalo da glasa o paketu vrijednom 96 milijardi američkih dolara koji ne uključuje odredbe o imigraciji, a pomoć inostranstvu ostaje.

Pomoćnik republikanskog senatora Rodžera Vikera očekuje da će to proći.

O tome treba da glasa Predstavnički dom, no prolazak paketa nije siguran jer republikanci koji ga kontrolišu oklijevaju da odobre novu pomoć Ukrajini.

Izvor: N1/Agencije

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta