Američki nosač aviona u blizini Dubrovnika i BiH: Snažna poruka Dodiku i Rusima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Hrvatski mediji prenose da se američki nosač aviona ovih dana vratio u Jadran zbog politike člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i njegovih zaštitnika, Rusa. Nosač aviona nalazi se svega 130 kilometara vazdušne linije (70 nautičkih milja) od Dubrovnika i nešto dalje od granice naše zemlje, u međunarodnim vodama. Riječ je o čuvenom nuklearnom nosaču aviona “CVN-75 Hary S. Truman” sa 90 aviona, 20 helikoptera i 5.000 marinaca.

Mirza Čubro, novinar i producent Al Jazeere Balkans objavio je 2017. na svom Facebook profilu fotografije kada je u društvu Dodika i drugih bh. političkih zvaničnika boravio na nosaču aviona USS Harry S.Truman. Posjeta je organizirana kako bi se političari, oficiri, novinari … upoznali s načinom djelovanja NATO-a. U delegaciji je, među ostalim, bio i Dodik, “tada snažni zagovornik EU i NATO integracija”. Pored Dodika tada je u ulozi zapovjednika u Oružanim snagama BiH bio i aktuelni ministar odbrane BiH, general Sifet Podžić. Upravo zajedno s unifomiranim Podžićem, Dodik je tada rado pozirao na američkom nosaču.

Najjači argument

Vojni analitičar Nedžad Ahatović kaže za Radiosarajevo.ba da ulazak nosača aviona u Jadranski akvatorij jeste veoma važna poruka.

“Kada Amerikanci žele da pojačaju svoje političke aktivnosti koje ne idu u pravcu kojim oni žele, onda u igru uvode njihov najjači argument od 90.000 + tona američke diplomatije u vidu nosača aviona na nuklearni pogon klase Nimitz”, kaže Ahatović za Radiosarajevo.ba, te dodaje:

“Ovaj ploveći aerodrom od 330 metara dužine, sa 6000 ljudi posade i 90 borbenih aviona i helikoptera koji košta 4,5 milijarde dolara je vrlo moćna poruka onima koji izazivaju američki autoritet velike sile. I pored činjenice da polako zastarijevaju američki nosači aviona i dalje su simbol njihove vojne i političke moći”.

Inače, govoreći o ovoj “plovećoj tvrđavi”, napominje da nosač aviona na nuklearni pogon nikada ne plovi sam.

“Uvijek ga prate najmanje dva razarača klase Arleigh Burke i jedna do dvije raketne krstarice klase Ticonderoga, sa pomoćnim brodovima, a grupaciji nosača aviona počesto se pridodaje i po jedna napadna podmornica na nuklearni pogon klase Los Angeles”, analizira on.

Upravo zbog “diplomatske poruke” – njihovo kretanje se pomno prati.

“Jer je i to vid komunikacije koju povremeno Bijela kuća upotrebljava kako bi nekim ljudima postalo jasno šta to State Department hoće od njih”, zaključuje Ahatović u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Srđan Šušnica, publicista, kulturolog, pravnik i istraživač, inače odlično upućen u pitanja odbrane i sigurnosti u međunarodnom kontekstu, primijetio je drugačiji kontekst u kojem se dešava kriza u BiH.

“Kriza u BiH dešava se u kontekstu tihoga rata između Zapada predvođenog SAD-om, s jedne, i Rusije i Kine, s druge strane. Pogotovo na istoku Evrope i Mediteranu. Prisustvo, Kine, Rusije, ta podrška Dodikovom režimu je izraz želja jer se šalje poruka Americi da je ovo “njihova teritorija”, njihov dio interesne zone u zaleđu NATO pakta, kao i da računaju na njega. Kako računaju? Oni ovaj prostor mogu da koriste da ucjenjuju Zapad i time da su sposobni izazvati krizu u regionu”, analizira Šušnica.

Vidi se, dodaje, da Dodik neće stati upravo zbog riješenosti Rusiji da drži BiH čvrsto. Upravo u ovom kontekstu pominje i nosač aviona…

“Razlika u odnosu na ranije godine je upravo to da se dešava drama u crnogorskom bazenu, na istoku Evropu. Šesta flota je na istočnom Mediteranu, ušla je u Jadranski akvatorij. Osniva se Štab NATO-a u Albaniji za cijelu regiju. Mislim da uloga Balkana, BiH i Srbija, situacija u njima postaju fokus jer su RS i Srbija ruske platforme u regiji. Nosioci destabilizacije u klinu između istočnog i južnog krila NATO! To uklinjavanje predstavlja jedan trajnu opasnost po sigurnosne nacionalne interesa NATO zemalja. Mislim da su se mnogi u EU i Vašingtonu probudili. To se vidi. Vidjećemo koliko će brzo reagovati”, zaključio je Šušnica.

Vedran Sršen u tekstu na portalu Tačno.net navodi, također, da je američki nosač primijetio i zvanični Zagreb, koji ovih dana očijuka sa Moskvom.

“Sada nakon Banja Luke probudila se i hrvatska politika shvativši da je opčinjenost Miloradom Dodikom kao branikom hrvatskih nacionalnih interesa u BIH vodi u potencijalne nesuglasice sa SAD-om, a buđenje je nastupilo uplovljavanjem američkog nosača aviona “Harry S. Truman” sa 90 aviona, 20 helikoptera i 5.000 marinaca članova posade u Jadransko more. Andrej Plenković, koji je do juče govorio kako sa Zoranom Milanovićem po pitanju BIH između njih nema razlike, sada nastojeći popraviti odnose u Federaciji sastaje se u Dubrovniku sa Bakirom Izetbegovićem“, naveo je, uz ostalo, Sršen.

Izvor: Radio Sarajevo

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta