Foto: Pixabay

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da je od kosovske vlade ponovo zatražio da odloži primjenu odluke kojom se zabranjuje upotreba dinara na Kosovu, navodeći da će odbijanje uticati na odnose dvije strane.

Poslije sastanka ambasadora zemalja „velike petorke“ i šefa Delegacije EU u Prištini sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, Hovenijer je rekao da se SAD „nadaju da će im Vlada Kosova biti partner“ i da će, ako to ne bude slučaj, „biti uticaja na kvalitet partnerstva“ dvije strane.

Hovenijer, koji je prethodnih dana nekoliko puta tražio od kosovskih vlasti da odlože primjenu odluke o zabrani upotrebe dinara, danas je ponovio i da SAD poštuju Ustav Kosova, ali da vjeruju da treba da postoji period tokom kojeg bi građani bili informisani o novom propisu o valutama, prenosi N1.

On nije želio da odgovori na pitanje o mogućoj reakciji Kurtija na ponovljeni zahtjev SAD, rekavši samo da će ih „pustiti da sami govore“.

Dopunjen Pravilnik o gotovinskim operacijama centralne banke u Prištini, sa odredbom koja propisuje da je euro jedino sredstvo plaćanja na Kosovu, stupila je na snagu 1. februara, nakon što je Kurti odbio predlog zemalja „velike petorke“ – SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke, da odloži stupanje te mjere na snagu.

Izvor: N1

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta