Search
Close this search box.

Alžir predao članicama SB UN-a predlog rezolucije o Gazi

Alžir je proslijedio svim članicama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija predlog rezolucije kojim se poziva na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze i bezuslovno oslobađanje svih talaca.
Foto: AP

Izraelski tenkovi stigli su do centra Rafe tokom prethodnog dana, dok svijet i dalje reaguje na izraelski napad na izbjeglički kamp kod Rafe u kojem je poginulo 45 osoba. Rojters i Al Džazira su izvijestili da su IDF u novoj akciji gađale humanitarnu zonu Mavasi, što je izraelska vojska negirala.

SAD: Izraelska operacija u Rafi ne prelazi naše crvene linije

Portparol Bijele kuće Džon Kirbi, nekoliko sati nakon što su izraelske snage stigle do centra Rafe, izjavio je da SAD ne vjeruju da je Izrael pokrenuo potpunu invaziju na taj grad na jugu Gaze.

Kirbi je, međutim, opisao scene nakon izraelskog napada kao „srceparajuće“ i „užasne“.

„Ovde ne bi trebalo da bude izgubljenih nevinih života kao rezultat ovog sukoba“, dodao je Kirbi.

Na pitanje da li je izraelski napad prešao „crvene linije“, koje je prethodno postavio predsjednik SAD Džozef Bajfen, Kirbi je rekao da „nema nikakvih promjena u politici o kojima bi razgovarao“.

„Ne podržavamo i nećemo podržati veliku kopnenu operaciju u Rafi. Predsjednik je rekao da će, ako se to dogodi, možda morati da donosi drugačije odluke u pogledu podrške. Nismo vidjeli da se to dešava u ovom trenutku“, rekao je Kirbi.

Saudijska Arabija oštro osudila Izrael

Saudijsko ministarstvo spoljnih poslova optužuje Izrael da čini „neprekidne genocidne masakre“ gađajući „šatore bespomoćnih palestinskih izbjeglica u Rafi“, rekavši da Jerusalim smatra odgovornim za ono „šta se dešava u Rafi i širom okupiranih palestinskih teritorija“.

U možda najoštrijoj izjavi protiv Izraela otkako je počeo rat protiv Hamasa, Saudijska Arabija navodi da je „kontinuirano očito kršenje svih međunarodnih i humanitarnih rezolucija, zakona i normi“ što, kako ističu, „pogoršava veličinu humanitarne katastrofe bez presedana koju je doživio palestinski narod“.

Pored toga, napominju, podstiču svijet da „zaustavi masakre“ i „odgovorne pozove na odgovornost“.

Izraelska vojska: Pogođeni ciljevi Hezbolaha u Libanu

Izraelske vazduhoplovne snage saopštile su da su ratni avioni napali „vojnu strukturu“ u kojoj su pripadnici Hezbolaha boravili u oblasti Akura u Libanu, 70 kilometara sjeverno od Bejruta.

Takođe, navode da su pogodili infrastrukturu koju koristi Hezbolah u južnom Libanu, kao i da su avioni oborili „sumnjivu vazdušnu metu“ koja je letjela iznad mora na sjeveru Izraela.

Makron: Francuska spremna da prizna Palestinu u korisnom trenutku, a ne zbog emocija

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je tokom posjete Njemačkoj da priznanje palestinske države nije „tabu tema“, ali da do toga mora doći u korisnom trenutku, a ne pod uticajem emocija.

“Za Francusku nema tabua i potpuno sam spreman da priznam palestinsku državu, ali smatram da ovo priznanje mora doći u korisno vrijeme. Neću da izvršim priznanje pod emocijama“, izjavio je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, prenio je Figaro.

Moguće priznanje palestinske države izazvalo je u utorak nemire u francuskoj Narodnoj skupštini, gdje je jedan poslanik isključen nakon što je mahao palestinskom zastavom.

Predsjednica Skupštine osudila je “neprihvatljivo“ ponašanje poslanika i prekinula sjednicu.

Palestinu je do sada priznalo 145 od 193 zemlje članice UN, prema podacima palestinskih vlasti.

Irska, Španija i Norveška su u utorak saopštile da su zvanično priznale nezavisnu Palestinu.

Alžir predao članicama Savjeta bezbjednosti UN predlog rezolucije o Gazi

Alžir je proslijedio svim članicama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija predlog rezolucije kojim se poziva na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze i bezuslovno oslobađanje svih talaca, rekao je alžirski ambasador u UN Amar Bendžama.

„To će biti kratak, odlučan tekst, da se zaustavi ubijanje u Rafi“, rekao je Bendžama novinarima nakon zatvorenog sastanka Savjeta bezbjednosti UN o Gazi koji je održan na zahtjev Alžira, prenosi Rojters.

Alžir je zatražio hitan sastanak Savjeta bezbjednosti nakon napada u nedjelju u kojem je poginulo najmanje 45 Palestinaca, a desetine njih ranjeno.

Alžirski ambasador nije rekao kada bi rezolucija mogla biti stavljena na glasanje.

I Francuska je dala podršku nacrtu rezolucije.

„Krajnje je vrijeme da Savjet bezbjednosti preduzme akciju. Ovo je pitanje života i smrti. Ovo je hitno pitanje“, poručio je francuski ambasador Nikolas de Rivijer.

Kako prenosi Rojters, nacrt rezolucije zahtijeva prekid vatre u Pojasu Gaze, oslobađanje svih zarobljenika koje drži Hamas i naređuje Izraelu da prekine svoje vojne operacije u Rafi.

Za usvajanje rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a potrebno je najmanje devet glasova „za“, kao i da nijedna od stalnih članica ne uloži veto.

SAD su do sada zaštitile Izrael tri puta tako što su uložile veto.

PRATITE NAS NA

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments