Albansko tužilaštvo: Zbog šverca 485 kilograma kokaina preko Bara 11 optuženih


Foto: Shuterstock

Tužilaštvo u Tirani zvanično je optužilo 11 osoba zbog šverca 485 killograma kokaina iz Kolumbije, preko Luke Bar do albanskog grada Fier. U pitanju je droga koja je zaplijenjena na jesen 2022. godine, a dopremljena je iz Kolumbije preko Luke Bar. Dio akcije u kojoj je razbijena ta kriminalna grupa bila je i crnogorska policija. Kokain je transportovan iz Kolumbije preko Luke Pirej, u Grčkoj, do Luke Bar, u Crnoj Gori. Zatim je kopnenim putem dopremljen u Albaniju.

Zajednička akcija crnogorske i albanske policije izvedena na jesen 2022. godine Zajednička akcija crnogorske i albanske policije izvedena na jesen 2022. godine
Tužilaštvo Albanije tereti bivšeg lokalnog funkcionera Viktora Červanakua i još desetoricu za trgovinu drogom iz Kolumbije.

Droga je otkrivena 24. novembra 2022. godine u stanu Viktora Červanakua, koji je posebno pretvoren u laboratoriju za kokain. Tužilaštvo tvrdi da su okrivljeni djelovali na organizovan način, i da bi, da je droga dospjela na crno tržište, vrijedjela 40 miliona eura.

Prema navodima iz tužilaštva, istragom je utvrđeno da je kokain transportovan iz Kolumbije preko Luke Pirej, u Grčkoj, do Luke Bar, u Crnoj Gori. Zatim je kopnenim putem tovar dovezen u Albaniju 19. septembra 2022. godine.

„Supstanca je transportovana i sakrivena u teretu vještačkog đubriva, spakovanog i utovarenog u kontejner, koji je iz Kolumbije preko Luke Pirej, u Grčkoj, prevezen do Luke Bar u Crnoj Gori. Teret je kopnenim putem u Albaniju ušao 19. septembra 2022. godine i nakon što je tovaren ocarinjen u Tirani, prevezen je u selo Frakul e Madhe, kod Fiera, gdje je zapljenu narkotika izvršila policija“, saopštili su iz albanskog tužilaštva.

Nakon dolaska na odredište 485,5 kg kokaina, kriminalna grupa bi obezbijedila specijalizovana lica koja bi omogućila vađenje čistog kokaina, kojim bi se potom trgovalo.

Prema tužilaštvu, Nikolin Gjolena, Klajdi Vrioni (alias Klajdi Kodra), Viktor Červanaku i njegov sin Denilson Červanaku su ljudi koji su stvorili, organizovali i upravljali kriminalnom grupom za trgovinu drogom iz Kolumbije, dok su Zenel Červanku, Endži Ferhati, Redion Meši, Julian Malaj, Marildo Rona, Bledar Matoši i Kolumbijac Samir Rosales Rodrigez bili članovi ove kriminalne grupe.

Izvor: RTCG

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments