Foto: Pixavbay

Međunarodna policijska operacija koju predvodi Španija uhapsila je devet članova bande koja je navodno umješana u prevaru sa medicinskim kanabisom vrijednom 645 miliona eura, saopštila je španska policija.

Prevara je uključivala žrtve u 35 zemalja, navodi se u saopštenju. Grupa je uspostavila marketinški sistem i prisustvovala međunarodnim sajmovima kanabisa kako bi ubjedila žrtve iz više zemalja, uključujući Španiju, Francusku i Njemačku, da investiraju u “šemu”, prenosi B92.

Španska policija je predvodila operaciju uz pomoć Evropola i snaga iz Njemačke, Francuske, Dominikanske Republike, SAD i Velike Britanije.

Devet osumnjičenih, čija imena nisu saopštena, privedeni su zbog sumnje za prevaru u Španiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Letoniji, Poljskoj, Italiji i Dominikanskoj Republici. Ovim sistemom su žrtvama obećavali profit između 70 i 168 odsto godišnje, u zavisnosti od vrste kanabisa u koju su uložili“, saopštila je španska policija.

Luksuzni automobili, hotelske zabave i muzički spotovi korišćeni su u reklamnoj kampanji za promovisanje “šeme”, a žrtve su dovedene na legalne plantaže kanabisa umješane u prevaru.

Policija je izvršila racije 2022. godine, ali nije saopštila da li su osumnjičeni optuženi za neka krivična djela. Policija je blokirala bankovne račune sa 58.600 eura i 116.300 eura u kriptovalutama, a vraćeno je 106.000 evra u gotovini. Zaplenjena je imovina vredna 2,6 milijardi eura.

Izvor: B92

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta