Akademska zajednica je samo nijemi posmatrač u izboru rektora

Aktuelni rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović jednoglasno je reizabran za rektora UCG za mandatni period od 2024. do 2027. godine postupkom tajnog glasanja, na juče održanoj sjednici Upravnog odbora UCG, kojom je predsjedavala prof. dr Rajka Glušica.

Prema izvještaju Izborne komisije za sprovođenje postupka za izbora rektora Univerziteta Crne Gore, za mandatni period 2024-2027. godine, rektor Božović bio je jedini kandidat po raspisanom Konkursu.

To je juče saopšteno sa UCG-a. Istakli su da su članovi Upravnog odbora pozdravili pozitivne i vidljive rezultate rada u pogledu razvoja Univerziteta Crne Gore u dosadašnjem mandatu rektora Božovića, kao i njegov ponovni izbor za rektora.

– Oni su bili upoznati i sa programom rada za naredni period, koji su prethodno podržali članovi Senata UCG, kao najvišeg akademskog tijela, koje pored rektora čine prorektori, predstavnici akademskog osoblja i predstavnici studenata – naveli su oni.

Devalvacija kriterijuma 

Nijesu svi profesori koje smo pozvali juče odgovorili na upit da komentarišu ponovni izbor Božovića. Profesor ETF-a Veselin N. Ivanović kazao je kratko Pobjedi da ostaje pri stavu koji je saopštio prije tri godine, kada je Božović prvi put izabran.

– Moje sumnje izrečene tada dobile su svoju potvrdu. Kriterijumi za izbore u akademska i naučna zvanja devalvirani su u posljednje tri godine. Pogledajte samo izbore u zvanja sa kvalifikacionim radovima kandidata publikovanim u predatorskim časopisima, na primjer, u ruskom časopisu iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, koji se nalazi na predatorskim listama u većini relevantnih baza, pa i u Scopusovoj. Pogledajte izbore u zvanje docenta u sedmoj ili na pragu sedme decenije života, a uporedite ih sa ideološkom profilacijom kandidata. Pogledajte izbor direktora Istorijskog instituta i sumnje koje su se pojavile u javnosti od strane njegovih kolega, a tiču se akademskog integriteta – rekao je Ivanović.

Akademik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Slobodan Backović podsjeća da je ovakav izbor rektora ranije, u slučajevima prije Božovića, okarakterisao kao postavljenje – jedan kandidat. Bilo je, kako kaže, očigledno i očekivano da će Božović biti reizabran jer bez obzira na obećanja da će promijeniti proceduru izbora on to nije uradio.

– Pitanje je koliko akademska zajednica učestvuje i ima uticaj na postavljenje – izbor rektora preko svojih predstavnika u Senatu Univerziteta. Pošto se akademska zajednica ne izjašnjava neposredno o kandidatima za rektora, meni izgleda da je ona posmatrač u ovom procesu u izboru rektora – rekao je on.

Neobični izbori nastavnika

Dodaje da je veoma zabrinjavajuće da rektora bira, u ovom slučaju postavlja Upravni odbor Univerziteta, u kojem sjede predstavnici države, čime se narušava autonomija Univerziteta o kojoj se često govori.

– Prethodni mandat Božovića karakteriše povećanje budžeta Univerziteta sa povećanjem zarada, obnavljanjem infrastrukture Univerziteta. Vrijeme mandata Božovića karakterišu i neobični izbori nastavnika na Filozofskom fakultetu sa radovima u časopisu koji ne priznaje ni država u kojoj se taj časopis štampa. Preko ovh kandidata Božović jača svoj i uticaj crkve na Univerzitetu. Ne bi me začudilo da će nam neki od ovih klerikalaca bude kandidat za novog ministra prosvjete ukoliko se zbog rekonstrukcije Vlade povuče aktuelna ministarka – kaže Božović.

Profesor Ivanović ističe da je rektor izabran ponovo jednoglasno, a da se stvari suštinski za ove tri godine nijesu pomjerile sa mrtve tačke.

– Izbori za rektora se održavaju na uhodan i do sada mnogo puta kritikovan način. Obećanje sa početka VD mandata prof. Božovića bio je raskid sa tom praksom i dodatna demokratizacija izbora. I što imamo? Dva izborna kruga sprovedena na identičan način, a sa druge strane – jednoglasan izbor. Dakle, ukazivanje na ove činjenice i muk što se tiče reagovanja mislim da je takođe svojevrstan komentar – rekao je Ivanović.

Ističe da je jednoglasan izbor na bilo kom nivou, na kome odlučuju intelektualci i univerzitetski profesori, nedostojan intelektualaca i univerzitetskih profesora.

– Da li to znači da se dosegao limit i da ne može bolje? I, ukoliko ne može bolje, kako onda opravdati gore navedene činjenice – rekao je on.

Izbori za rektora se održavaju na uhodan i do sada mnogo puta kritikovan način. Obećanje sa početka VD mandata prof. Božovića bio je raskid sa tom praksom i dodatna demokratizacija izbora. I što imamo? Dva izborna kruga sprovedena na identičan način, a sa druge strane – jednoglasan izbor. Dakle, ukazivanje na ove činjenice i muk što se tiče reagovanja mislim da je takođe svojevrstan komentar – rekao je profesor ETF Veselin Ivanović

Rektor koji negira crnogorsku naciju

Pobjeda je ranije pisala o stavovima Božovića, koji smatra da je crnogorska nacija izmišljena, a jedan je od osnivača portala IN4S. Otvoreni je pobornik stavova da je Crna Gora u istorijskom smislu zemlja „sprske, pravoslavne, prorurski panslovenske duhovne suštine“. Božovića je u javnosti lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević označio kao suštinskog osnivača nevladine organizacije ,,Ne damo Crnu Goru (svetinje)“ i aktera pregovora tokom kojih je, uz podršku SPC, Zdravko Krivokapić postavljen za nosioca izborne liste koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“.

Stručna javnost osporavala je ranije praksu što se posljednjih godina prijavljuje samo jedan kandidat za obavljanje rektorske funkcije. Smatrali su da se to dešava zbog toga što je centralizovan način izbora – u rukama je Upravnog odbora, unaprijed se zna ko će da bude izabran, zbog čega se drugi kandidati ne usuđuju da ulaze u unaprijed izgubljenu bitku.

Zato su inicirali da se izmijeni zakon o visokom obrazovanju i propiše novi model izbora – da kandidate za rektora na izborima, tajnim glasanjem, bira akademska zajednica, administracija, studenti ili bi ih predlagala nastavnička vijeća, a potom izabralo najviše akademsko tijelo – Senat. Iz nekog razloga, prolongiralo se sa donošenjem tog akta.

Smjena Nikolića

Božović je, međutim, ranije, nakon što je u februaru 2021. godine razriješen sa te funkcije prof. dr Danilo Nikolić, izričit bio da pri izboru rukovodilaca Univerziteta treba da se izbjegne sistem koji je neprimjeren – da sva vlast bude skoncentrisana u Upravnom odboru. Nakon što je Božović izabran po istom modelu koji je kritikovan, nije ga više javno kritikovao, što je komentarisala i bivša poslanica Branka Bošnjak. Govorila je na sjednicama Skupštine da odjednom pređašnji modeli postaju poželjni, kada se smjestite gdje je – ugodno.

Božović je prije tri godine izabran za rektora nakon što je smijenjen tadašnji rukovodilac Univerziteta Danilo Nikolić. Nikolića je smijenio Upravni odbor kojim predsjedava prof. dr Rajka Glušica. Nikolić je zbog toga tužio Univerzitet i prošle godine je dobio prvostepenu presudu kojom je dokazao da je smijenjen mimo zakona. Stručna javnost je pozvala tada na odgovornost rukovodstvo Univerziteta Crne Gore, jer će zbog njihovih odluka građani i građanke da plaćaju odštetu. Ta odgovornost je izostala.

Nikolić je drugi rektor u istoriji Univerziteta Crne Gore koji je smijenjen. Bivša rektorka Radmila Vojvodić razriješena je prije njega, takođe, od strane Upravnog odbora, kojim je tada predsjedavao prof. dr Duško Bjelica. I ona je dokazala na sudu da je nezakonito ostala bez funkcije i – dobila je pravosnažnu presudu.

Ko je u Upravnom odboru?

Na sajtu Univerziteta istaknuto je da Upravnim odborom predsjedava prof. dr Rajka Glušica, predstavnica osnivača. Članovi su: prof. dr Gordana Paović-Jeknić, predstavnica akademskog osoblja sa akademskim zvanjem, prof. dr Nevena Mijajlović, predstavnik akademskog osoblja sa akademskim zvanjem, prof. mr Miran Begić, predstavnik akademskog osoblja sa akademskim zvanjem; prof. dr Dijana Vučković, predstavnik akademskog osoblja sa akademskim zvanjem; prof. dr Srđa Aleksić, predstavnik akademskog osoblja sa akademskim zvanjem. Nedavno je za člana izabran i Nikola Zečević, predstavnik osnivača. Članica je i dr Milena Burić, predstavnica osnivača; prof. dr Milijana Novović-Burić, predstavnica osnivača; dr Jovana Janinović, predstavnica saradnika; Sekule Raičević, predstavnik stručnog i neakademskog osoblja; Tijana Đerić, predstavnica studenata; Nikola Rondović, predstavnik studenata; Danilo Banović, predstavnik studenata.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments