Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Foto: Krsto Vulović

,,Pamtim samo sretne dane“, pjevala je legendarna Gabi Novak početkom osamdesetih godina prošlog vijeka.

,,Pamtimo samo dobre stvari“ – mogao bi da glasi ,,rimejk“ s autorskim potpisom crnogorskih vaterpolista, a kao inspiracija da posluži izdanje u prvom kolu Svjetskog prvenstva u Budimpešti.

Dobrih stvari je bilo dosta, iako su ,,ajkule“ poražene od Mađarske (12:8). Okolnosti su bile takve da Vladimir Gojković i njegovi izabranici moraju da budu zadovoljni – Crna Gora je igrala s jednim od glavnih favorita za zlato pred pet hiljada domaćih navijača, velikom rivalu suprotstavila se u ,,novom“, podmlađenom sastavu, sa četiri debitanta na velikim takmičenjima i sa skraćenom rotacijom jer je zbog ,,brutalitija“ Alekse Ukropine u Svjetskoj ligi van protokola morao da ostane Bogdan Đurđić.

Tako rasterećena Crna Gora ipak je pokazala zube sjajnom protivniku, vodila u drugoj četvrtini, a nakon što su Mađari okrenuli na 9:4 imala je tri napada da priđe na gol zaostatka i finiš učini dramatičnim.

Kanstancin Averka nije mogao da poželi glamurozniji debi za crnogorsku reprezentaciju – protiv Mađarske, na Svjetskom prvenstvu, pred punim tribinama kultnog bazena ,,Alfred Hajoš“, pravog vaterpolo ,,Vemblija“.

Bjelorus, nekadašnji član Jadrana iz Herceg Novog, postigao je pogodak u porazu od 12:8, u kojem je Crna Gora nagovijestila koliko može da bude neugodna za favorite, ali i kako timovi iz prve klase kažnjavaju svaki ,,prazan hod“, poput onog skoro trinaestominutnog koji je imala naša selekcija.

“Jedna od najtežih utakmica koju sam imao. Mađarska je izuzetan rival i jedan od glavnih favorita za zlato. Bilo je zanimljivo igrati protiv najboljih igrača na svijetu”, rekao je Averka dan nakon premijere na Mundijalu u Budimpešti, gdje se na gotovo svakom ćošku vidi koliko ovom gradu i državi znače vodeni sportovi.

Crna Gora je naturalizovala Averku kako bi, prije svega, imala šutersku opciju više. Vaterpolista španskog Sabadelja svjestan je da su mnoge oči uprte u njega i vjeruje da će igrati bolje kako šampionat bude odmicao.

“Dao sam gol, ali napravio i dosta grešaka. Želim to da popravim i vjerujem da ću u narednim mečevima biti bolji”, rekao je dvadeset petogodišnji Averka.

,,Ajkule“ večeras protiv Gruzije, kao i u subotu sa Brazilom, čeka potpuno drugačiji psihološki momenat. Sada su Averka i drugovi u ulozi ekipe koje na smije da potcijeni rivala i čiji bi svaki rezultat osim pobjede bio smatran senzacijom, koliko god neiskusan Gojkovićev tim bio.

“Analizirali smo i Gruziju i Brazil. Moramo da pružimo maksimum kako bismo pobijedili u te dvije utakmice i zauzeli drugo mjesto u grupi”, poručio je Averka.

Pobjeda

PRATITE NAS

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta