NAJNOVIJE

Foto: Gradski.me

Piše: Duško Kovačević

Dok 44. vlada polako izlazi iz probnog perioda i kako je bolje upoznajemo kroz sve kadrove, agende i političke metode, uz razigranog premijera Spajića – nekoliko ministara se već uzdiglo svojom inicijativnošću i odgovornim pristupom poslu. Pored preduzimljivog i beskompromisnog Saše Mujovića tu je svakako i ministar zdravlja dr Vojislav Šimun, koji u ruci nosi oštar mač nasušno potrebne čistke u zdravstvu. Ispod tankog sloja promjene iz 2020. i dalje djeluju sile korupcije, nepotizma i mahinacija, preobučene u kostime dugo čekane nove vlasti. I upravo u toj nasljeđenoj i iskrivljenoj zoni novog mešetarenja – žustro interveniše ministar zdravlja!

Obračun sa kriminalom, čije porijeklo lociramo u starom i zbačenom režimu, neuporedivo je lakši nego borba sa kriminalom koji se, kako se sumnja, za kratko vrijeme raširio u pobjedničkoj većini, odnosno među ‘mangupima u sopstvenim redovima’, kako je to govorio Lenjin. Davno je zapisano: najteže su bitke koje vodimo sami sa sobom. Ministar Šimun je razriješio nekoliko sa debelim razlogom kritikovanih direktora domova zdravlja, presjekao je klanovski čvor u Kliničkom centru svezan oko bivše direktorke Ljiljane Radulović i doktora ‘Terzije’, a zatim je sa komisijom iz Ministarstva otvorio gnojni čir u Montefarmu, iz kojeg su već iscurile mnoge afere i ako smijem reći – pljačke.

Trebalo je ući u taj zabranjeni partijsko-politički ambar i krenuti sa čistkom, a to budi nadu da zasada odlični ministar neće zaobići ni nedodirljivog patrijarha monopola – čuveni Glosarij, koji je iz avgustovske tranzicije izašao jači i ‘ugrađeniji’! Kad smo već kod starih-novih pozicija, koje imaju problematičan podtekst, razmotrimo u najkraćem još neke aspekte. Pozicija Kliničkog centra veoma je važna, ako ne i najvažnija u zdravstvenom sistemu. Kvalitet KC umnogome utiče i na ocjenu rada ministra Šimuna, koja je zasada čista desetka.

Recimo, za funkciju pomoćnika direktora KC u opticaju je ime sestre od tetke Brana Gvozdenovića i rođake Jevta Erakovića – Julije Pupovac, koja je već bila na toj funkciji od 2012. do 2018. godine. Nakon 30. avgusta 2020. sporazumnim preuzimanjem kadrova, iz KC Pupovac je uz dopuštenje i potpis Ljiljane Radulović prešla u sigurnu DPS luku, kod Ivana Vukovića – u Deponiju ili Čistoću, nisam siguran. Po istom ugovoru o preuzimanju, vratila se u KC i izgleda da joj se sada smiješi ista funkcija! To ne bi bilo dobro. Veoma je važna i pozicija pomoćnika direktora za pravna pitanja, imajući u vidu veliki broj na sudu oborenih disciplinskih presuda i visokih odštetnih iznosa.

Po riječima nepokolebljivog i nepotkupljivog anarhosindikalca Kliničkog centra Željka Milićevića, sudski postupci i odštete koštale su KC oko 200.000 eura u 2023. godini! Treba otvoriti četvoro očiju kada se krene u izbor čovjeka koji će pokrivati delikatnu i zahtjevnu funkciju pomoćnika direktora za pravna pitanja. Težak zadatak je pred novim direktorom Sašom Radovićem. Treba srediti stanje i kadrovski haos koji je za sobom ostavila bivša direktorka Radulović. Treba i zadobiti povjerenje zaposlenih, ali i građana u Klinički centar, redukovati troškove glomazne administracije, javnih nabavki, a onda osujetiti i zloupotrebe dopunskog i prekovremenog rada. Slučaj firme Medica Lana, kojoj je Montefarm vraćao dugove, a iza koje stoji osoba bliska nekom iz bivšeg ministarstva zdravlja, istražuje novinarka Ana Komatina. Taj slučaj veliki je izazov i za Šimuna, iako je, kao što sam već rekao, njegova komisija pokrenula preispitivanje i češljanje Montefarma.

Tu je i slučaj majke četvoro djece Željke Ćupić, kojoj nije produžen ugovor o radu jer se javno pobunila zbog namještenog konkursa u laboratoriji KC. Zbog toga joj, izgleda, dr Nevena Terzić, rođaka bivšeg medicinskog direktora Zorana Terzića, kao šefica laboratorije, nije produžila ugovor. I umjesto da bude nagrađena za korektivni i legalistički podvig, Željka je kažnjena. Istu sudbinu, u eri direktorke Radulović, doživio je Slobodan Krušo Brajović iz Sindikata, koji je objavio da KC plaća ulje i šećer po tri puta većim cijenama od tržišnih. Umjesto zahvalnice dobio je otkaz! Prema tome, uz mnoge dobre stvari ministra Šimuna i direktora KC Radovića – otvara se dugačak put na kojem ne bi smjelo biti moralnog zastoja.

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nijesu nužni stavovi redakcije Gradskog portala)

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta