Foto: Twitter

Zdravstveno stanje zatvorenog Alekseja Navaljnog, glavnog kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, pogoršava se i on je počeo da gubi osjećaj u rukama i nogama, tvrdi njegov advokat.

Vadim Kobzev kaže da su Navaljnom dijagnostifikovane dvije diskus hernije.

Prošle nedjelje je Navaljni počeo štrajk glađu zahtijevajući adekvatno liječenje akutnog problema sa bolom u leđima i nogama.

Bijela kuća saopštila je da su izvještaji o zdravlju Navaljnog uznemirujući.

„Aleksej hoda samostalno, ali osjeća bol dok šeta”, napisao je Kobzev na Tvitter pošto je posjetio opozicionara u srijedu.

„Veoma je zabrinjavajuće što bolest očigledno napreduje, pa je počeo da gubi osjećaj u nogama, člancima i dlanovima”.

Ranije ove nedjelje, četrdesetčetvorogodišnji Navaljni je sa simptomima respiratorne infekcije prebačen na bolničko odjeljenje zatvora u gradu Pokrov.

Tada se žalio da stalno kašlje i da ima temperaturu.

Ipak, tjelesna temperatura mu je sa 39 spala na 37 stepeni Celzijusa, rekao je advokat.

On tvrdi i da Navaljni zbog štrajka glađu dnevno gubi oko jedan kilogram tjelesne težine.

U objavi na Instagramu Navaljni je naveo da nadležni u zatvoru pokušavaju da potkopaju njegove napore u vezi sa štrajkom tako što mu u džepove ubacuju slatkiše i često peku piliće u njegovoj blizini.

Džen Psaki, portparolka Bijele kuće u srijedu je rekla da administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena zatvaranje Navaljnog smatra „politički motivisanim činom i velikom nepravdom”.

Ona je pozvala ruske vlasti da oslobode Navaljnog.

Prethodno je Amnesti Internešnal, organizacija za ljudska prava, saopštila da se uslovi u kojima je Navaljni zatvoren mogu smatrati mučenjem i da vlast polako pokušava da ga ubije.

Tvrde da je zatvor u gradu Pokrovu od ranije poznat po veoma lošim uslovima.

Advokati Navaljnog, koji ga posjećuju u zatvoru, kažu da na licu mjesta nema pravog ljekarskog tima, već se sve svodi na jednog doktora.

Prošle nedjelje su nadležne zatvorske institucije u Rusiji odbacili optužbe Navaljnog o neadekvatnom tretmanu uz objašnjenje da „ima svu potrebnu ljekarsku pomoć u skladu sa njegovim zdravstvenim stanjem”.

U ponedjeljak je Navaljni rekao da su trojica zatvorenika iz bloka u kojem se nalazi odvedena u bolnicu sa simptomima tuberkuloze, što su vlasti demantovale.

Navaljni je 2014. osuđen na uslovnu kaznu zatvora zbog finansijskih malverzacija, a kritičari Putina tvrdili su da se radi o politički motivisanom procesu.

Uslovna kazna aktivirana je u februaru ove godine kada se Navaljni vratio iz Njemačke gdje se liječio od trovanja nervnim agensom novičokom.

Izvor: BBC na srpskom

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta