Gradski portal

Advokat Duška Kneževića zabrinut: Ugrožena mu je bezjbednost


Advokat predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića Tobi Kedman poručio je danas da je prvi cilj tog advokatskog tima da se Knežević brani sa slobode.

Želimo da osiguramo da, dok se Knežević, bori sa ovim optužbama u Crnoj Gori da njegova sigurnost bude adekvatno zaštićena i nadamo se da ćemo imati pravednu priliku da izložimo odbranu kojom osporavamo ono što se smatra prilično besmislenim optužbama – poručio je on, objavio je A plus portal.

Kedman, koji je specijalista za međunarodno pravo, kazao je da ga zabrinjava što je Kneževiću određen u pritvor i što se zadržava u pritvoru tokom vikenda kad je vrijeme vaskršnjih praznika.

Naravno, zabrinuti smo zbog toga. Duško Knežević bi trebalo da bude na slobodi uz jemstvo – dodao je on.

Sa druge strane, Kedman je kazao da su zadovoljni što Knežević ima “odličan pravni tim koji radi s njim u Crnoj Gori”.

Tim će se prvo obratiti Višem sudu kako bi tražili njegovo oslobađanje uz jemstvo. Što se tiče strategije, očigledno je da će to biti nešto o čemu ćemo morati da razgovaramo sa Kneževićem i njegovim pravnim zastupnicima iz Crne Gore i bavićemo se tim pitanjem u narednih nekoliko dana i nedjelja. Ali, svakako smo već podnijeli zahtjev Evropskom sudu za ljudska prava prije nego što je izdat nalog za njegovu ekstradiciju – rekao je on.

Taj će proces biti nastavljen.

Takođe smo u kontaktu i razgovaramo sa Radnom grupom UN za arbitrarni pritvor, ako Kneževića i dalje zadrže dok proces traje. Takođe, razgovaramo sa nekoliko međunarodno priznatih grupa kako bismo osigurali da suđenje bude praćeno. Možemo biti zadovoljni da je proces transparentan i pravičan – istakao je Kedman.

On, pak, ocjenuje da su zabrinuti zbog cjelokupnog procesa, budući da su optužnicu protiv Kneževića podigli bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i Saša Čađenović, jedan od njegovih zamjenika.

Činjenica da je tužilac Milivoje Katnić koji je podigao optužnicu i tražio ekstradiciju, uhapšen zbog optužbi za zloupotrebu položaja podriva legitimitet procesa. Svakako tvrdićemo da ovaj slučaj ne bi trebao da ide dalje zbog toga. I još jedna stvar koju bih želio da pomenem: razočarani smo brzinom kojim je Kneževićev povratak u Crnu Goru, sproveden. Mi smo već bili u razgovorima da se dobrovoljno preda i, dobrovoljno vrati u Crnu Goru i da se suoči sa besmislenim optužbama – naveo je on.

Kedman je podsjetio da je Knežević jasno poručio ranije da je “nevin i da želi da ospori optužbe”.

Zabrinuti smo što je Knežević sada u pritvoru. Postoji stvaran rizik po njegovu ličnu sigurnost. Država Crna Gora Kneževiću sigurnost mora da osigura. Ako mu se bilo šta desi, to bi bila odgovornost države Crne Gore i Velike Britanije – naveo je Kedman.

Lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević takođe tvrdi da Kneževićev boravak u Spužu nije bezbjedan.

Spuž za njega nije sigurno mjesto. Tamo su se dešavala profesionalna ubistva, u tom zatvoru su non-stop racije. Tamo leži stotinak ljudi koji su ozbiljni članovi DPS mafije. Bolje bi mu bilo sa te strane da se brani sa slobode. Nisam siguran da mu ANB može dati tačnu bezbjednosnu procjenu. Može formalnu, ali fizičku zaštitu i plan kretanja, nisam siguran – smatra Medojević.

Kedman očekuje da crnogorski sistem osigura da Knežević ima pravično suđenje.

To je apsolutni minimum koji očekujemo od njih. Ali očigledno smo zabrinuti i zato nastavljamo da se borimo pred Evropskim sudom za ljudska prava. Uključićemo tela Ujedinjenih nacija kao što je Radna grupa za arbitrarni pritvor. Želimo da se uvjerimo da bilo koji proces koji se sprovodi bude pravedan i u skladu sa zakonom, da ne bude politički motivisan proces – naveo je on.

Prema njegovim riječima, posvetiće se prevazilaženju ovih pomenutih zabrinutosti u narednih nekoliko dana i nedjelja. A plus portal podsjeća da je Kedman javnosti u Crnoj Gori poznat i kao advokat državljanina SAD i bivšeg oficira američke vlade za borbu protiv terorizma Džozefa Asada u slučaju državni udar.

U Kneževićevom advokatskom timu je Edvard Ficdžerald, ekspert za krivicu i ekstradicije, koji zastupa i Džulijana Asanža, a među njegovim klijentima bili su i Silvijo Berluskoni i Boris Berzovski. Ficdžerald ima i prestižnu titulu kraljevog savjetnika.

Izvor: DAN/ A plus portal

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije