Abramović priznao da je pustio da pacijenta iz njegove kancelarije odvedu policajci sa fantomkama

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Foto: UGC

Direktor Specijalne bolnice u Kotoru Petar Abramović je zbog lažnog svjedočenja u procesu koji se vodio protiv Jovana Grujičića osuđen na uslovnu kaznu od pet mjeseci zatvora, koju neće izdržati ukoliko u roku od jedne godine od pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo, kazali su za Pobjedu iz Osnovnog suda u Podgorici.

Presudu je izrekao sudija podgoričkog Osnovnog suda Rade Ćetković nakon što je prihvatio sporazum kojim je Abramović priznao tužilaštvu da je lagao prilikom svjedočenja na okolnosti odvođenja pacijenta Jovana Grujičića iz Specijalne bolnice u Kotoru.

LAŽNI ISKAZ

Prema navodima presude, Abramović je 24. septembra 2020. godine na suđenju Jovanu Grujičiću za bombaške napade na lokal ,,Grand“ i porodičnu kuću policijskog funkcionera Duška Golubovića u svojstvu svjedoka ustvrdio da su mu policijski službenici 26. maja 2020. kao direktoru bolnice predali dokument koji se odnosi na potrebu saslušanja Jovana Grujičića.

Abramović je pred sudom naveo da su policajci u pratnji dežurne medicinske sestre preuzeli pacijenta Jovana Grujičića sa Odjeljenja bolesti zavisnosti.

Direktor bolnice je pred sudom ustvdio i da Grujičić nije dovođen u njegovu kancelariju, niti su u njegovom kabinetu boravili policijski službenici.

Međutim, prema dokazima tužilaštva, istina je sasvim drugačija.

ISTINA

Upravo je medicinska sestra B. B. pred tužiocem ispričala da je 26. maja 2020. godine na usmeni zahtjev Abramovića sa Odjeljenja bolesti zavisnosti pacijenta Grujičića dovela u njegovu kancelariju odakle su ga preuzeli policajci sa fantomkama na glavama i odveli u podgorički Centar bezbjednosti.

Iskaz medicinske sestre B. B. potvrđen je iskazima pacijenta Grujičića, ali i njenih kolega I. Nj. i D. Lj.

-Okrivljeni A. P. je prije davanja ovakvog lažnog iskaza bio opomenut od strane postupajućeg sudije da je dužan da govori istinu i da ne smije ništa prećutati, te da davanje lažnog iskaza predstavlja krivično djelo, pa je bio svjestan svog djela i htio njegovo izvršenje, znajući da je isto zabranjeno, čime je izvršio krivično djelo davanje lažnog iskaza – navodi se u presudi.

Kako se našao pred neoborivim dokazima, Abramović je 1. novembra prošle godine sa tužiteljkom Majom Janković zaključio sporazum kojim je priznao da nije govorio istinu pred sudom.

Za sud je bio prihvatljiv prijedlog stranaka da se Abramović kazni uslovnom osudom.

Sud je imao u vidu olakšavajuće okolnosti koje se ogledaju kroz neosuđivanost okrivljenog i njegov raniji život, kao i njegovo držanje poslije učinjenog krivičnog djela izraženo kroz prihvatanje odgovornosti i priznanje krivice, dok otežavajućih okolnosti nije bilo.

OPTUŽBE

Pravosnažnom presudom Petru Abramoviću za davanje lažnog iskaza potvrđene su tvrdnje roditelja Jovana Grujičića da je njihovom sinu u bolnici uskraćena redovna terapija u večernjim satima 25. maja, kao i u jutarnjim 26. maja 2020. godine, prije nego je odveden iz bolnice, a da pritom ni njemu ni majci nije data informacija zašto je to učinjeno.

Jovan je, prema riječima njegovih roditelja, predat policiji iz bolnice bez prethodne najave, bez terapije koju je trebalo da nastavi da uzima nakon otpuštanja.

Otac Jovana Grujičića je ranije za Pobjedu kazao da sumnja da je tadašnji šef kriminalistike u podgoričkoj policije Miloš Vučinić, koristeći svoj autoritet, preko prijatelja Petra Abramovića, direktora Specijalne bolnice u Kotoru, izdejstvovao da se Jovanu uskrati terapija uz lažno obrazloženje.

Grujičić je, nakon odvođenja iz bolnice u Kotoru, kako tvrdi, doveden u Centar bezbjednosti u Podgorici gdje je mučen elektrošokerima i udaran bejzbol palicom. Pod torturom i bez neophodne terapije Jovan je, prema riječima njegovog oca, priznao nešto što nije učinio.

– Tragovi elektrošokova su ustanovljeni 185 dana od torture – kazao je Budimir Grujičić i dodao da se njegov sin još liječi od povreda koje je zadobio mučenjem u zgradi policije.

On je kazao da se vrh policije od postupanja prema Jovanu nakon hapšenja veoma nemušto i neljudski branio, što je porodici Grujičić dodatno probudilo uznemirenost i nevjericu.

Jovan Grujičić je krajem prošle godine pravosnažno oslobođen optužbi da je izveo bombaški napad jer sud nije prihvatio priznanje koje je on dao policiji i tužilaštvu u istražnom postupku.

Porodica zadovoljna presudom

Porodica Jovana Grujičića zadovoljna je osuđujućom presudom koja je izrečena direktoru Specijalne bolnice u Kotoru Petru Abramoviću, jer pokazuje da pravda ipak, ponekad, funkcioniše.

-Nebitna je visina kazne, bitno je da je priznao da je lagao pred časnim sudijom Nenadom Vujanovićem. On je direktor, pravnik, otac, a lagao je na štetu nemoćnog i bolesnog Jovana – kazala je majka Jovana Grujičića.

Advokat Damir Lekić istakao je da je ova presuda potvrda da se istražni postupak protiv Jovana Grujičića nije vodio na pravi i zakonit način već na način koji je najviše ličio nekoj uroti i konspiraciji.

-Ispostavilo se istinito ono kako je tokom suđenja govorio optuženi Grujičić a ne kako je to predstavio direktor Specijalne bolnice. Ipak, u sudskom postupku Grujičić je oslobođen svih optužbi za koje se ispostavilo da su lažne, fabrikovane i falsifikovane – naveo je Lekić.

On je naveo da je u toku postupak protiv ostalih medicinskih radnika i policijskih službenika koji su učestvovali u nezakonitom odvođenju Jovana Grujičića sa liječenja u Specijalnoj bolnici i njegovom mučenju u podgoričkom Centru bezbjednosti. 

Izvor: Pobjeda

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta