Abazoviću i Krivokapiću nema mjesta u Crnoj Gori, važniji im zahtjev Crkve Srbije od mira i bezbjednosti građana Crne Gore

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

foto:Pobjeda

U toku je sjednica Skupštine Prijestonica Cetinje na kojoj će odbornici cetinjskog parlamenta razmatrati 12 tačaka dnevnog reda, među kojima i građansku Inicijativu za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Pred poslanicima se našao i Program razvoja Prijestonice Cetinje za 2022. godinu, kao i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o setu mjera za podršku privrednicima i građanima Prijestonice.

Podnosilac inicijative Borislav Cimeša rekao je da je crnogorska crkva “vjekovima bila držalac, korisnik Cetinjskog manastira i pokretne i nepokretne imovine u njenom vlasništvu”.

“Iznad svake crkve nalazi se država. Faktički vlasnik kompletne crkvene imovine na čelu sa Cetinjskim manastirom bila je nezavisna država Crna Gora. Nije mogao niko ograditi bez nezavisna država Crna Gora i njen vladar”, istakao je Cimeša.

Dizdar informisala odbornike o odluci Vlade

Predsjednica Skupštine Prijestonice Dejana Dizdar je informisala odbornike o dopisu koji je uputila Uprava za katastar i imovinu, koji im je, kako kaže, stigao sinoć.

U odluci Vlade stoji da se Cetinjski manastir upiše na državu Crnu Goru umjesto Prijestonicu Cetinje kao nosioca prava svojine. Dopis je iz Vlade juče upućen Upravi za katastar i državnu imovinu.

Đurašković: Zapamti dobro Abazoviću nema tog suzavca koji može savladati lovćenskog orla koji gordo vjekovima čuva ovaj cetinjski krš

Odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) Nikola Đurašković zahvalio se svima koji su bili na Cetinju i Belvederu kada se protestovalo 4. i 5. septembra protiv ustoličenja Joanikija.

“Vi ste heroji probuđene Crne Gore. Ponosan sam što sam bio, jesam i biću vazda sa vama đe se brani građanska, multinacionalna, multikulturna i evropska Crna Gora”, istako je Đurašković.

Odbornik SDP-a imao je oštru poruku i za one “koji su Cetinje, naše majke, sestre, žene, djecu zasuli suzavcem, gumenim mecima, stavljajući se na stranu crkve Srbije protiv svog naroda i svoje Prijestonice”.

“Suze i bol naših majki, žena i sestara, naše đece tog nedjeljnog jutra vam nikada nećemo zaboraviti. Zapamti to dobro Dritane Abazoviću, jer si najodgovorniji za sramnu okupaciju Cetinja po nalogu tuđe crkve i Aleksandra Vučića. Upamti dobro, nema tog suzavca koji može savladati miris lipa i lovćenskog orla koji gordo vjekovima čuva cetinjski krš. Pokazao si zajedno sa Zdravkom Krivokapićem da vam je važniji zahtjev Crkve Srbije od mira, stabilnosti, bezbjednosti građana Cetinja i Crne Gore”, poručuje Đurašković.

“Abazoviću i Krivokapiću nema mjesta u Crnoj Gori”

Milovan Janković, odbornik DPS-a poručio je potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću da ga bude sram zbog dešavanja na Cetinju.

“Dritane Abazoviću sram te bilo. Otac se mrtvi stidi od tebe. Bio je moj drug u studentskim danima, mislim da se zbog tebe prevrće u grobu, jer je bio veliki Crnogorac. Gospodine takozvani predsjedniče Vlade, crkvenjaku, sram te bilo. Ti srbuješ koliko možeš, sram te bilo. I stidi se, za tebe nema mjesta u Crnoj Gori. Četvrti i peti septembar je egzodus na stanovnike Cetinja i Crne Gore. Njima nije mjesto u Crnoj Gori, zajedno sa Sekulovićem. Nije policija kriva”, poručio je Janković.

Odbornica DPS-a Aleksandra Brajović je kazala da uzurpatorska SPC dalje nastavlja okupatorski posao u Crnoj Gori.

“Dok je Crna Gora ratovala ovi što bi danas da nam otimaju državu i manastire su bili u ropstvu”, istakla je ona.

Nikola Borozan, odbornik SD-a, kazao je da se vraćanjem Cetinjskog manastira CPC Crna Gora vraća samoj sebi.

“Pravoslavni Crnogorski sa svojim sveštenstvom ne mogu ispoljiti svoja osjećanja u Cetinjskom manastiru i drugim vjerskim objektima i kako se sada jedino pravoslavnim Crnogorcima uskraćuje pravo na slobodu vjeroispovijesti. Gdje je tu logika i elementarno poštenje”, rekao odbornik SD-a.

“Cetinjska URA glasaće ZA”

Odbornik Slavko Janković iz URE je rekao da će Cetinjska URA, u svakom pogledu štititi nacionalne interese Crne Gore kao i da je to do sada to “nebrojeno puta pokazala”.

Poručio je da će odbornici cetinjske URE glasati ZA.

“Ne ZA da bi se svađala Crna Gora, ne zna da bi izbio građanski rat. Pomirenje je jedina riječ koju građani i Cetinja i Crne Gore moraju da koriste. Ako ne budemo željeli pomirenje onda mi nijesmo ljudi. Naše ZA je da se pokrene proces istinske potrebe vjernika CPC”, rekao je on.

Odbornik Radivoje Vujović (DPS) rekao je da je danas ovdje zbog toga što je “DPS malo po malo postala partija koja se brinula za Crnu Goru, koja je donijela nezavisnost Crnoj Gori i što je Milo Đukanović izrastao u političara evropskog formata”.

“Odgovoaraće kad tad trovači Cetinja odnosno nalogodavci. Pa je li Dritan ili Zdravko, odgovaraće”, poručuje on.

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta