Foto: ABA liga j.t.d./Dragana Stjepanović

Košarkaši Cedevita Olimpije savladali su Crvenu zvezdu u Ljubljani (88:80) poslije produžetka u okviru polufinala plej-ofa ABA lige.

Izabranici Jurice Golemca tako su izborili “majstoricu” koja je na programu u ponedjeljak 23. maja u Beogradu.

Uprkos tome, koš Luke Mitrovića u posljednjim sekundama kojim je Zvezda izborila produžetak podigao je veliku prašinu.

Mnogi smatraju da je koš neregularan, a tim povodom oglasila se ABA liga.

Saopštenje jadranskog regionalnog takmičenja prenosimo integralno:

“Prema tumačenju FIBA zvaničnih košarkaških pravila, od 1. Januara 2022, vrijeme za igru, neriješeni rezultat i produžetak, član 8-4:

– Primjer: B1 faulira A1 pri njegovom uspješnom šutu iz igre u isto vrijeme kada se i sirena za istek prve četvrtine oglašava. Lopta prolazi kroz obruč.

Interpretacija: Sudije moraju da odluče koristeći IRS, ako je prisutan, ako je faul igrača B1 došao prije nego što se zvuk za istek vremena čuo za kraj prve četvrtine.

Ako sat pokazuje 0.0 kada se faul dogodio, faul igrača B1 će biti zanemaren i pogodak igrača A1 će biti poništen. Prva četvrtina se završava. Kada je sudija preko IRS donio odluku, mjerač vremena će pokrenuti štopericu da izmjeri interval igre. Druga četvrtina će početi u skladu sa procedurom naizmjeničnog posjeda.

Ako je sat pokazivao više od 0.0 kada se faul dogodio, koš igrača A1 će biti uračunat, a vrijeme će biti zaustavljeno u tom momentu. Igraču B1 će biti dosuđen faul. Igrač A1 će izvesti slobodno bacanje. Za vrijeme izvođenja slobodnog bacanja, igrači mogu da zauzmu mjesta oko reketa na koje imaju pravo. Sat će pokazati koliko je vremena preostalo. Utakmica će biti nastavljena poslije posljednjeg slobodnog bacanja.

Samim tim, s obzirom da su sudije donijele odluku da se faul dogodio dok je sat pokazivao više od 0.0, bilo je evidentno, da je odluka sudija u vezi sa šutem Luke Mitrovića donijeta u skladu sa zvaničnim košarkaškim pravilima”, stoji u saopštenju ABA lige.

Sudijsku trojku na pomenutom meču činili su – Igor Dragojević, Milivoje Jovčić i Milan Nedović.

PRATITE NAS

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta