Ko je Olaf Šolc, nasljednik Merkel?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Kandidat za njemačkog kancelara Olaf Šolc je aktuelni vicekancelar i ministar finansija Njemačke.

Kandidat Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), koja je pobijedila na održanim parlamentarnim izborima u nedjelju, Olaf Šolc, naslijediće Angelu Merkel na poziciji kancelara države.

Šolc, koji pripada konzervativnijem krilu stranke, prošle godine je izgubio od predsjedničkog kandidata SPD-a Norberta Valtera-Borjansa i Saskie Esken na internim izborima za predsjednika stranke.

Bivši gradonačelnik Hamburga Olaf Šolc mnogima je zbog nepokazivanja emocija i nedovoljne profiliranosti važio za neprikladnog kandidata za kancelara.

Njemu su unutar stranke mnogi zamjerali preveliku bliskost s demohrišćanima, većim koalicijskim partnerom u aktuelnoj vladi kancelarke Angele Merkel i zagovornikom nastavka koalicije s demohrišćanskom Unijom CDU/CSU.

Ono što se smatra Šolcovom prednošću jeste dugogodišnje iskustvo na raznim ministarskim funkcijama i na poziciji gradonačelnika Hamburga.

“Sjevernjačka smirenost i pragmatizam: to su možda dva najčešća opisa SPD-ovog kandidata Olafa Šolca”, prenijela je Hina.

Do skoro su se mogli čuti i manje laskavi nadimci poput “Šolcomat”, zbog prilično uštogljenog stava i mehaničke retorike ili “Betonsko lice” zbog izbjegavanja iskazivanja emocija.

Upitni izbor

Mnogima uoči parlamentarnih izbora nije bilo jasno kako je ovaj političar, kojeg čak ni vlastita stranka nije htjela za predsjednika, uspio doći do pozicije budućeg kancelara jedne od najmoćnijih država svijeta.

Ono što je Šolcu išlo u prilog jeste činjenica da su ga zbog njegove uloge u posljednjem kabinetu Angele Merkel i činjenici da ovo dvoje političara izvrsno sarađuju, vidjeli kao najveći garant kontinuiteta politike aktualne kancelarke koju bi većina građana i dalje htjela vidjeti na istoj poziciji.

S aktualnom kancelarkom ga, kako svjedoče njegovi bliski saradnici, vežu i karakterne osobine koje su Angelu Merkel 16 godina održavale na vlasti: suzdržane emocije, promišljenost i sklonost analitičkom pristupu problemu. To je očigledno ono što Nijemci cijene kod političara.

Kada je prošle godine Socijaldemokratska stranka (SPD) kao prva od stranaka, za mnoge iznenađujuće, Šolca imenovala kancelarskim kandidatom, ministar finansija je najavio kako njegovo kandidovanje nije PR trik nego da on zaista i želi pobijediti. S obzirom na tadašnji rejting SPD-a koji se nalazio pri istorijskom dnu i u nekim trenucima iza Alternative za Njemačku i Zelenih, niko nije obraćao previše pažnje na Šolcove izjave.

SPD već godinama, zapravo od ulaska u posljednju koalicijsku vladu Angele Merkel kao manjinski partner, važi kao stranka u dubokoj krizi na čijem čelu se izmjenjuju bezlični i potpuno promašeni kadrovi.

Šolc unutar samog SPD-a nije pretjerano popularan i spada u onu pragmatičnu struju koja je zagovarala ponovni ulazak u koaliciju s Unijom iako je to stranku skoro dovelo do samouništenja.

Šolc je i “crvena krpa” za lijevo krilo SPD-a zbog njegove podrške još uvijek spornim reformama tržišta rada koje je proveo socijaldemokratski kandidat Gerard Šreder pod kojima je Šolc od 2002. obavljao i funkciju glavnog sekretara stranke.

Tipični ‘sjevernjak’

Šolc iza sebe nema neku uzbudljivu biografiju: tipično dijete poslijeratne Zapadne Njemačke, Šolc je rođen 1958. u Osnabriku, ali već s tri godine sa porodicom se seli u obližnji Hamburg gdje je Olaf završio pravni fakultet nakon kojeg je uslijedila zavidna karijera advokata za radno pravo.

Iako je u SPD ušao već sa 17, njegova ozbiljnija politička karijera je počela tek nakon što je napunio 40 godina. Od tada je u prvoj koalicijskoj vladi Angele Merkel obavljao funkciju ministra rada, u međuvremenu je bio na čelu grada – savezne pokrajine Hamburg da bi se nakon izbora 2017. ponovo vratio u vladu.

Kako primjećuju njegovi biografi, Šolca odlikuju osobine koje se prije svega cijene na sjeveru Njemačke među tzv. “Hanzeatima”, potomcima srednjovjekovne ekonomsko-političke zajednice na koju su sjeverni Nijemci još uvijek vrlo ponosni i zbog čega, kako im prebacuju u ostatku Njemačke, na ostatak zemlje gledaju malo s visine.

Sudeći po ispitivanjima javnog mišljenja Šolcu očito nisu naškodili ni finansijski skandali oko propale kompanije “Wirecard” niti istraga oko pranja novca koji se djelimično povezuju i s njegovim ministarstvom.

Trenutno Šolc živi u Potsdamu, bogatom istorijskom gradu pored Berlina gdje žive mnogi politički i privredni moćnici kojima je obližnji Berlin prenaporan.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta