Opozicioni kandidat proglasio pobjedu u Ankari, vodi i u Istanbulu

Foto: Pixabay

Aktuelni gradonačelnik Ankare i kandidat glavne turske opozicione stranke Republikanske narodne partije (CHP) Mansur Javas proglasio je pobjedu na izborima za gradonačelnika glavnog grada Turske, na osnovu početnih rezultata, koji su pokazali da vodi u odnosu na rivala iz vladajuće Partije pravde i razvoja (AK) za skoro 20 odsto.

Istovremeno, aktuelni gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, koji se takođe kandidovao za reizbor kao kandidat CHP, izjavio je da je „veoma srećan“ zbog prvih rezultata izbora za gradonačelnika u najvećem gradu u zemlji, na osnovu skoro 40 odsto prebrojanih glasačkih listića.

Ranije je turska televizija NTV javila da Imamoglu ima podršku 49,09 odsto birača na osnovu 3,67 procenata obrađenih glasačkih listića, prenio je Rojters.

Kandidat vladajuće stranke predsiednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Partije pravde i razvoja (AK), bivši ministar Murat Kurumza ima podršku 42,83 odsto biračkog tijela.

Danas su turski građani birali gradonačelnike, načelnike okruga i druge lokalne zvaničnike koji će obavljati funkcije u narednih pet godina, uključujući rukovodstva u Istanbulu, Ankari i Izmiru, prenijela je turska državna televizija TRT.

Iako je za Erdogana najvažnija pobjeda u Istanbulu, predsjednik Turske nastoji da odnese izbornu pobjedu i na lokalnim izborima u Ankari, navodi Rojters. U oba grada na izborima 2019. godine pobijedila je opozicija.

Izvor: Agencija

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta