Hronika

Poreski inspektor neće moći zabraniti rad advokatskoj kancelariji?

Sastanak advokata povodom usaglašavanja o ponuđenom protokolu iz Ministarstva pravde planiran za juče odložen je za danas, saznaju Dnevne novine.

Do kraja dana advokati bi trebalo da daju zajednički odgovor na ponuđenu verziju protokola i ukoliko dođe do toga, on će biti dostavljen advokatima na izjašnjenje i to na elektronskoj vanrednoj sjednici Skupštine Advokatske komore.

Podsjetimo, Advokatskoj komori je u nedjelju dostavljena prva verzija protokola o saradnji za izmjenu Zakona o fiskalizaciji u prometu robe i usluga, od strane prvih potpisnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

U protokolu se navodi da postoji potreba da se pravno jasno i detaljno definiše način evidentiranja i prijave prometa u gotovinskom i bezgotovinskom plaćanju kod advokatske djelatnosti, odnosno kod pružanja pravne pomoći.

Predviđeno je da se najkasnije u roku od sedam dana od dana potpisivanja protokola formira paritetna radna grupa, u kojoj će polovinu članova činiti advokati. Cilj je da se do kraja godine radi na sveobuhvatnoj analizi Zakona o fiskalizaciji.

Paritetna radna grupa će kao polaznu osnovu uzeti stavove koji su usaglašeni tokom dosadašnjih pregovora predstavnika Vlade i Komore.

“Pojedinačne radnje koje preduzimaju advokati u pružanju pravne pomoći biće fakturisane na osnovu punomoćja, a u skladu sa dogovorom između advokata i klijenta”, stoji u protokolu.

Dodaje se da će nadležni sud rješenja o naknadi za službene odbrane donositi na osnovu ispostavljenih troškova, a potom će ih Sudski savjet, nakon isplate, dostavljati Upravi prihoda i carina.

“Nadležni sudovi će dosuđivati troškove na osnovu ispostavljenog troškovnika u skladu sa advokatskom tarifom. Poreski inspektor, prilikom kontrole, neće imati ovlašćenje da kontroliše spise predmeta advokatske kancelarije, već isključivo finansijsko poslovanje, a kako se ne bi narušio odnos povjerenja između advokata i klijenta”, precizirano je u protokolu.

Navodi se i da poreski inspektor neće imati ovlašćenja da zabrani rad advokatskoj kancelariji.

Advokati su u obustavi pružanja pravne pomoći od 24. maja.

Izvor: Dnevne novine

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *