Ekonomija Izdvojeno

Minimalna potrošačka korpa u junu iznosila 657 eura, za hranu trebalo 284 eura

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za jun ove godine iznosila je 656,90 eura, od čega su izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 283,90 eura, a za neprehrambene proizvode i usluge 373 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

U odnosu na maj vrijednost ukupne minimalne potrošačke korpe zabilježila je rast od 0,1 odsto.

“Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u junu u odnosu na maj zabilježili su pad od 0,1 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na maj zabilježili rast od 0,2 odsto”, kažu u MONSTAT-u.

Kako se izračunava vrijednost minimalne potrošačke korpe

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i
usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih država 2010. godine (USA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *