Aktuelno Društvo

Bratić vršila mobing nad zaposlenima? Ministarstvo: Nije tačno

Izvor: Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Nakon što je stupila na dužnost, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić donijela je niz spornih i kontroverznih kadrovskih rješenja.

Neki od kadrova, koje je dovela kao najbliže saradnike, napustili su je ili su dobili otkaz, a pojedini, poput bivše portparolke tog resora, izašli su u javnost s teškim optužbama na račun ministarke Bratić.

Prema riječima bivšeg zaposlenog, koji je zahtijevao da ostane anoniman, rad u tom resoru ličio je na torturu u kojoj su učestvovali i eksperti Ministarstva, odnosno, kako ih je Bratić nazivala, „spoljni saradnici“.

„Po dolasku, zahtijevali su predaju cjelokupne dokumentacije, na osnovu ovlašćenja koje im je dala ministarka. Nakon odbijanja većeg dijela zaposlenih da preda materijal, započele su prijetnje od strane ‘Bratićkinih eksperata’“, kazao je on za Gradski portal.

Ministarka je, tvrdi naš sagovornik koji je u tom resoru radio do 19. marta, vršila mobing nad zaposlenima za koje je smatrala da su „produžena ruka bivše vlasti“.

Uz to, kako dodaje, prijetila je kaznama onima koji medijima javljaju kakvo je stanje u Ministarstvu.

„Nerijetka su bila i pitanja o nacionalnoj pripadnosti. U Ministarstvu su posebno diskriminisani Crnogorci i Albanci“, tvrdi za gradski.me bivši saradnik Bratićeve.

Odgovor ministarstva: Nije tačno

Redakcija Gradskog portala je kontaktirala Ministarstvo i tražila komentar na ozbiljne optužbe njihovog doskorašnjeg saradnika. Na svako od četiri pitanja, dobili smo identičan i kratak odgovor – „Nije tačno“.

Neka čitaoci procijene koliko ovakvi odgovori na pitanja od javnog interesa doprinose povjerenju javnosti u instituciju koja se finansira novcem svih građana.

Bratić se našla na udaru javnosti zbog diskutabilnih odluka o smjeni direktora pojedinih škola i još spornijih imenovanja na te funkcije, poput imenovanja Rade Višnjić u školi u Baru. Zbog toga su održani i protesti sa zahtjevom za njenu smjenu, što podržava i opozicija.

Sa protesta u Podgorici; Foto: gradski.me

Roditelji učenika podgoričke Osnovne škole „Oktoih“, čija je direktorica Mirjana Radulović nedavno smijenjena, javno su osudili rad ministarke Bratić.

Zahtjevi za smjenu, oduzimanje državljanstva

Socijaldemokratska partija pokrenula je interpelaciju u Skupštini za smjenu ministarke Bratić.

Građanska inicijativa „21. maj“ zahtijeva da joj se oduzme crnogorsko državljanstvo.

Dragutin Papović, član Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport iz Demokratske partije socijalista, smatra da je Bratić odavno trebala da podnese ostavku.

„Trenutna situacija u prosvjeti bi u svakoj normalnoj državi dovela do smjene ministarke“, rekao je Papović za gradski.me.

SD: Cilj joj da obrazovanje skrene udesno

Portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević kaže, za Gradski portal, kako odluke Vesne Bratić ne iznenađuju.

Nikola Zirojević

„Nakon što su Crnoj Gori obećani eksperti, reforme, unapređenja, poštenje, bolji život i sistem u cjelini, dobili smo Bratić i njoj slične. Njen jedini zadatak je da nanese štetu obrazovnom sistemu“, smatra Zirojević.

Njen cilj je, kako tvrdi, da obrazovni sistem okrene udesno.

„Ko bi mogao biti bolji direktor u očima žene četnika od muškarca četnika, koji ponosno vijori zastavom četničkog pokreta, ili od žene koja je, u pokušaju epa, napisala pjesmu podrške osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću”, kazao je Zirojević.

On smatra da o radu ministarke Bratić najbolje govore njeni najbliži saradnici koji su, kako ističe, „pobjegli glavom bez obzira“.

„Najbolje bih to opisao riječima jedne od njenih najbližih saradnica: ‘Ko je Vas poznavao ni pakao mu neće teško pasti’“, zaključio je Zirojević.

Zbog politike Ministarstva, ispaštaće učenici

Sociolog Andrija Đukanović kaže, za Gradski portal, da odluke o kadrovskim rješenjima ministarke Bratić nijesu u interesu obrazovanja.

Andrija Đukanović

„Osobe koje imaju isključive i nacionalističke stavove ne mogu doprinijeti unapređenju obrazovanja, posebno ako imamo u vidu multikulturalnost našeg društva. Nesporno je da je politika Ministarstva da na mjesta u sistemu obrazovanja imenuje osobe bliske ideologiji, u mnogo čemu problematičnoj, i to urušava obrazovni sistem“, ocijenio je Đukanović.

Iz Asocijacije mladih za Gradski portal poručuju da je osuda javnosti na račun rada Bratić, „pokazatelj da ministarka treba da preispita odluke“.

Predsjednik Asocijacije Marko Popović ocijenio je da će zbog situacije u prosvjeti, ispaštati učenici.

Marko Popović

„To za sobom može povući negativne posljedice na školstvo i visoko obrazovanje. Ako nemamo kvalitetno obrazovanje, ne možemo imati kvalitetno društvo”, zaključio je Popović za Gradski portal.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *