Aktuelno Region

Suljagić: Nikogovići na platnom spisku napravili “izvještaj”

Takozvana Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine Vlade RS objavila je novi izvještaj, na šta se oglasio direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić.

“Na jednoj strani nalazi se rad Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, institucije koja je imala budžet od sto miliona dolara godišnje i desetine istražitelja, a na drugoj s koca i konopca sakupljena gomila nikogovića na platnom spisku ljudskog smeća koje tvrdi da porodice u mezarju u Memorijalnog centra Srebrenica pokopavaju prazne tabute.

“Stoga, moj komentar je da mi ne pada na um da komentarišem ovaj dokument. Hiljadu stranica ovog izvještaja bi mnogo svrsishodnije bilo potrošeno kao toalet papir. U smislu međunarodnog dometa i priznanja ovog izvještaja, mogao ga je isto tako potpisati i Savjet Mjesne zajednice Čeljigovići. Memorijalni centar Srebrenica ostaje posvećen radu na memorijalizaciji genocida nad Bošnjacima istočne Bosne i ne pada nam na um da ulazimo u javnu debatu sa ljudskim otpadom koji se potpisao pod ovaj tzv. izvještaj”, kazao je Suljagić za Raport. 

Podsjetimo, izvještaj komisije koju je predvodio izraelac Gideon Greif napisan je na više od hiljadu strana, a zaključuje kako se u Srebrenici nije dogodio niti pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte. Ljudi koji su pobijeni su, kako se navodi u ovom tzv. izvještaju uglavnom ratni zarobljenici, te da se odgovorni trebaju kazniti.

Da parodija bude veća Ratko Mladić je po njima radio sve po standarima.

“Utvrđeno je da je ultimatum koji je Ratko Mladić objavio bio u skladu sa jednogodišnjom praksom, uvedenom već u Direktivi 4 donesenoj u novembru 1992. godine, gdje je navedeno da se razoružaju vojno sposobni i naoružani muškarci, a ukoliko ne pristanu, naređeno je da ih se uništi. Masovna pogubljenja nakon 12. jula lako se mogu prihvatiti kao stravična posljedica odbijanja predaje”, navedeno je u zaključcima.

Takozvana komisija bavila se i brojem stradalih u srebreničkoj regiji, prvenstveno brojem ubijenih Bošnjaka. Kažu da je do sada bilo široko prihvaćeno tumačenje da ubistvo 8.000 muslimanskih muškaraca nalikuje genocidnim zločinima koje su počinili nacisti, sistematski odvajavši Jevreje i druge manjine od ostatka stanovništva, da bi ih potom ubili, prenosi Klix.

“Nalazi Komisije pokazuju da se zločin takve prirode nije dogodio. Štaviše, Komisija je utvrdila da su muslimanske snage 28. divizije Armije Republike BiH unutar Srebrenice formirale vojnu kolonu sa više od 12.000 pripadnika vojske koja se probila kroz formacije srpske vojske i krenula prema muslimanskoj teritoriji. Napadi na ovu kolonu, koji su prouzrokovali smrt približno četiri do pet hiljada pripadnika 28. divizije Armije Republike BiH, mogu se smatrati legitimnim vojnim akcijama. Međutim, pogubljenje 2.500-3.000 vojnih zatvorenika, uključujući nekoliko stotina muških civila iz baze Potočari, pored nekoliko stotina razmijenjenih vojnika, predstavlja ratni zločin. Komisija ne sumnja u zločinačku prirodu ovih ubistava”, navodi se između ostalog u ovom skandaloznom izvještaju.

Izvor: raport/Klix.ba/ Slobodna-bosna.ba

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *