Region

Poznato što će se naći na hrvatskim eurima: šahovnica, Nikola Tesla, glagoljica…

Izvor: Printskrin

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je održao konferenciju za medije na kojoj je, između ostalog, kazao koji će se motivi naći na hrvatskoj varijanti kovanica eura. 

“Iz ovoga što je proizašlo do sada, iskristalisali su se prijedlozi šahovnica, karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica. To bi bio koncept, šahovnica kao podloga, pa redom karta na 2 eura, kuna na 1 euro, na 50, 20 i 10 centi Tesla i na 3,2,1 glagoljica”, rekao je.

“Mislim da su sve ovo jako prepoznatljivi simboli Hrvatske, to će biti lijepo”, dodao je hrvatski je premijer, i pojasnio: “Što se tiče Tesle, on je došao na osnovu internetske ankete kao najbolji prijedlog, koliko sam shvatio izbacio je Dubrovnik”, pojasnio je.

Iz Hrvatske banke navode da su osnovni kriterijumi za odabir kojima su se pri odlučivanju vodili članovi Komisije za odabir i Komisije za novac bili prihvatljivost motiva najširem dijelu javnosti, nezavisno o regionalnoj pripadnosti, dobi, svjetonazoru ili političkom opredjeljenju te njegova djelotvornost da bude nacionalni simbol, odnosno da postiže visok stepen identifikacije u najširoj javnosti.

Pritom je ključno bilo da motiv predstavlja Hrvatsku, bilo kroz opšte prihvaćene simbole, velikane, kulturne ili prirodne znamenitosti, izume ili povijesna zbivanja.

 Građani su predložili Nikolu Teslu

U finalnoj odluci Komisija za novac u svojem se odabiru rukovodila i ocjenama motiva građana koji su sudjelovali u odabiru nacionalne stranice eurokovanica u web anketi na stranici euro.hr i u strukturiranom nacionalnom istraživanju na uzorku od 1000 građana. Motivi koje su građani ocjenjivali bili su šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Dubrovnik.

Pojedinačno je Teslu predložilo 2.599 građana, što čini više od 20 posto svih prijedloga, odnosno Tesla je dobio 2,5 puta više glasova nego drugorangirani prijedlog.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *