Kultura

Neraskidive veze Crne Gore i Argentine

Izvor: gradski.me

Tribina “Veze Crne Gore i Argentine”, koju je organizovala Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”, održana je sinoć na Argentinskom trgu u Podgorici.

Prvi ambasador Crne Gore u Argentini Gordan Stojović, jedan od govornika večeri, podsjetio je da veze dviju države dosežu u daleku prošlost.

Gradski.me

“Prvi iseljenici iz Crne Gore naselili su se u Argentinu prije 200 godina. Uslijedilo je jačanje saradnje dviju zemlje, uspostavljanje diplomatskih odnosa, njegovanje crnogorskog kulturnog identiteta. Brojno iseljeništvo je vrsta naše kulturne očuvanosti. Dio Crne Gore ostao je kulturno-identitetski očuvaniji u Argentini nego u Crnoj Gori. Crnogorsko iseljeništvo predstavljalo je identitetsko ogledalo za sve nas”, izjavio je Stojović za Gradski radio.
 
Profesor na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost Milan Marković govorio je o očuvanju crnogorskog jezika među iseljenicima. Podsjetio je da su 2018. godine, u okviru projekta “Škola crnogorskog jezika u Latinskoj Americi”, potomci crnogorskih iseljenika izučavali svoj jezik.

Gradski.me

“Time je ostvarena prva i konkretna veza između crnogorskog iseljeništva i njihove matične zemlje. Konkretno, na terenu, kao profesor i rukovodilac tog projekta, imao sam prilike da se direktno upoznam sa svim iseljenicima koji su se prijavili na kurs. Bilo je oko 100 učenika od koji je preko 70 uspješno završilo kurs crnogorskog jezika”, kazao je Marković.

Tribina “Veze Crne Gore i Argentine” održana je u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta.  Moderatori tribine bili su Barbara Simović i Miloš Milačić. J.M.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *