Kultura

Može li Kanli kula da čeka? Oštećenja tvrđave sve vidljivija

“Nadam se da ćemo sledeće godine raspisati tender i napraviti procjenu koliko će to koštati, jer nemamo vremena s obzirom na to da su oštećenja na Kanli kuli poslednjih godina sve veća”, kaže v.d. direktor Uprave javnih prihoda Boro Lučić.

Ubrzali smo procedure, izrada elaborata je u toku a rok da se sve završi i preda je do kraja decembra ove godine, što će biti osnova za izradu glavnog projekta sanacije.

Geotehnička istraživanja tla oko Kanli kule su završena, a iz Uprave javnih prihoda, koja je sa 220.000 eura finansirala ovaj posao, saopštavaju da će rezultati istraživanja poslužiti za izradu projekta sanacije klizišta, koje mora prethoditi sanaciji tvrđave.

Sanacija klizišta je prvi dio velikog projekta sanacije tvrđave Kanli kula, započetog prije četiri godine.

Da postoji veliko kretanje tla od magistrale do crkve Sv. arhangela Mihaila u Starom gradu, koje je prouzrokovalo i oštećenja na Kanli kuli, utvrđeno je tokom istražnih radova 2017.godine, nakon što je resorno ministarstvo izdalo urbanističko tehničke uslove za rekonstrukciju tvrđave.

Istražni radovi su pokazali da je klizište zahvatilo više od tri hektara.


Nakon sanacije klizišta potrebno je godinu i po dana hidrološki pratiti taj teren i tek onda ukoliko nema promjena početi sanaciju tvrđave.

Već nekoliko godina unazad govori se o neophodnoj rekonstrukciji. JUK Herceg Fest, koja gazduje hercenovskim tvrđavama, lani je, u iščekivanju ozbiljne sanacije, popravilo binu, tribine i zamijenilo instalacije u cilju bezbjednih obilazaka i održavanja programa.

Danas je sanacija, makar klizišta, nešto izvjesnija, a da li i koliko Kula može da čeka, pokazaće vrijeme, prenosi portal bokanews.

Za vrijeme turske vladavine u Novom su se razvila dva grada Gornji (sadašnja tvrđava Španjola) i Donji (sadašnji Stari grad). Spajao ih je tunel kojeg su vremenom Turci sve više koristili kao tamnicu. Istoričari smatraju da je upravo nad dijelom tog tunela i počela izgradnja Kanli kule i u njoj kazamata po kojoj je i dobila ime Krvava kula.

Danas se na njoj nalazi jedna od najljepših ljetnih pozornica na Jadranu sa oko 1.500 mjesta, na kojoj se održavaju različite kulturne manifestacije od kojih je najznačajnija Hercegnovski filmski festival.

Da su oštećenja na Kanli kuli najvjerovatnije posljedica pomjeranja tla ( klizišta) ustvrdio je prije više od tri vijeka mletački inženjer Đakomo Binardi koji je imao zadatak da utvrdi u kakvom su stanju sve hercegnovske tvrđave, nakon što su Mleci zauzeli grad.

Izvor: boka news

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *