Svijet

Milion i po djece izgubilo roditelja ili staratelja zbog kovida-19

Izvor: Pixabay, ilustracija

Oko milion i po djece u svijetu izgubilo je jednog roditelja ili staratelja u pandemiji kovida-19 od marta 2020. do aprila ove godine, pokazuje nova studija objavljena u časopisu Lanset.

Više od milion djece izgubilo je jednog ili oba roditelja tokom prvih 14 mjeseci pandemije, a još pola miliona izgubilo je staratelja, procjenjuje se u studiji.

“Na svaka dva smrtna slučaja od posljedica korona virusa širom svijeta, jedno dijete je suočeno sa gubitkom jednog roditelja ili staratelja. Do 30. aprila 2021. taj broj iznosi 1,5 miliona. Međutim, podaci nisu potpuni za sva mjesta, pa taj broj može biti samo procjena, a vjerovatno je veći. Ali ono što smo sigurni, povećavaće se kako pandemija bude napredovala”, navodi doktorka Susan Hilis iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i jedna od autorki studije.

Nova studija objavljena u časopisu Lanset pokazala je da je broj djece koja su izgubila jednog ili oba roditelja zbog pandemije posebno visok u odnosu na broj stanovnika Južnoafričke Republike, Meksika, Brazila i Kolumbije.

Ukupno je broj djece koja su izgubila očeve pet puta veći od broja djece koja su izgubila majke.

Grupa istraživača koju je predvodio Set Fleksmen s londonskog Koledža Imperijal do tog broja je došao na osnovu matematičkih modela pomoću podataka o natalitetu te mortalitetu od korona virusa.

U studiji se navodi i da su djeca koja su izgubila roditelja ili staratelja u opasnosti zbog dubokih kratkoročnih i dugoročnih neželjenih efekata na njihovo zdravlje, sigurnost i dobrobit, kao što su povećanje rizika od bolesti, fizičkog zlostavljanja, seksualnog nasilja i maloljetničke trudnoće, trudnoće tokom adolescencije.

Istraživači pozivaju na hitne mjere kako bi se toj djeci pružila pravovremena pomoć.

“Rezultati istraživanja pokazuju da je hitno potrebno dati prednost toj djeci i uložiti u programe i usluge kako bi ih zaštitili i podržali ne samo u ovom periodu već i u godinama koje slijede, jer je njima potrebna dugoročna pomoć”, zaključili su istraživači.

Prije pandemije, procijenjeno je da je širom svijeta bilo 140 miliona djece bez roditelja. Ova djeca imaju veće rizike od mentalnih zdravstvenih problema, siromaštva i fizičkog, emocionalnog i seksualnog nasilja. Takođe je veća vjerovatnoća da će izvršiti samoubistvo ili razviti hronične bolesti, poput bolesti srca, dijabetesa, raka ili moždanog udara.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *