Aktuelno Politika

Popov: Amfilohije nije slučajno Krivokapića stavio na čelo liste ZBCG

Foto: N1

Nakon par oštrih poruka zvaničnog Beograda protiv crnogorske vlasti zbog usvajanja Rezolucije o Srebrenici, krenula je oštra kampanja srbijanskih medija protiv predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića i predsjednika Skupštine Alekse Bećića. Optužuju ih za navodnu antisrpsku politiku. Stvaranje takvog ambijenta nije zdravo, ali je očekivano, kaže za Novu M direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

“Nije to prvi put. Kad god se dešavalo da crnogorska vlast povuče neki potez, koji se ne svidi Beogradu, onda tabloidi odigraju svoju ulogu. Još u ono vrijeme, kada je bolje bilo, sjećam se varničenja na relaciji Beograd-Podgorica, pa za vrijeme turističke sezone je bilo priče kako je bilo napada na ljude iz Srbije, pa čak i o ajkulama u crnogorskim vodama”, kazao je Popov.

Ističe da tabloidi odrađuju to da zavaraju javno mnjenje.

“Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić je, pišu beogradski mediji, iznevjerio zavještanje mitropolita Amfilohija. Isti tabloidi koji su vodili kampanju protiv Amfilohija, sada navodno brane njegovo zavještanje. Da je Amfilohije, ipak, znao šta radi”, uvjeren je Popov.

Prema njegovim riječima kad je predložen Krivokapić, zna se da je Mandić bio protiv toga, ali, kako dodaje, Amfilohije je ućutkao Mandića i Amfilohijevim autoritetom je Krivokapić izabran.

“Amfilohije je bio čovjek od životnog i političkog iskustva i nije slučajno Krivokapića stavio na čelo liste ZBCG, čemu nije bilo protivljenja ili je bilo protivljenja, ali su pristajali na tu varijantu. Dakle, Amfilohije nije želio da bude neko ekstremniji. On je znao kakav će karakter biti Vlade koju bude formirao Krivokapić”, naglasio je Popov.

Međususjedskim odnosima se manipuliše, navodi Popov, kako bi se skrenula pažnja sa unutrašnjih političkih problema.

“To je manir lidera u regionu, gdje se skreće pažnja sa unutrašnjih problema, sa urušene vladavine prava, urušenih nezavisnih institucija, sloboda medija, visoke korupcije, na ova pitanja. I onda se uzima najjednostavniji metoda, sijanje nacionalizma i populizma”, saopštio je Popov.

Poručuje da se to vidjelo i 90-tih da se to dobro prima kod jednog dijela naroda.

“A upravo je pitanje iz 90tih, odnosno usvajanje Rezolucije o Srebrenici dodatno zaoštrilo odnose Beograda i Podgorice. Popov tvrdi da je priča o rezoluciji samo povod za kritiku crnogorskih vlasti od zvanične Srbije. Skupština Srbije je 2010. donijela Rezoluciju, gdje je osudila zločin u Srebrenici, na način kako je to rečeno u presudi Suda pravde”, kazao je Popov.

Smatra da je čak korektnija ova crnogorska rezolucija, jer su tačno razgraničeni zločinci od cijelog naroda.

“Dakle, ne može krivica da pada na cijeli narod. Dobro vođenje regionalne politike, zaključuje Popov, trebalo bi da bude jedan od uslova na putu evropskih integracija”, zaključio je Popov.

Izvor: Nova M

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *