Aktuelno Politika

Đukanović: Ljubljana se prema nama odnosila kao prema nezavisnoj državi i kad to nijesmo bili

Foto: Kabinet predsjednika Đukanovića

Oslanjajući se na zajedničku istoriju i bliskost Crne Gore i Slovenije, kao i na činjenicu da ne postoje otvorena pitanja u bilateralnim odnosima, tokom proteklih deceniju i po, dvije države su radile temeljno i posvećeno na učvršćivanju i produbljivanju međudržavnih veza i jačanju povjerenja, vođene zajedničkim evropskim i evroatlantskim ciljevima – poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na prijemu Ambasade Republike Slovenije povodom 30. godišnjice državnosti i 30. godišnjice Vojske Republike Slovenije.

On je u svom govoru podsjetio da se prije dva dana navršilo se tačno 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Slovenije, koja je prva otvorila svoju ambasadu u nezavisnoj Crnoj Gori.

“A već sljedeće sedmice Slovenija će preuzeti predsjedavanje Savjetom Evropske unije, što najbolje ilustruje njen napredak u proteklih tri decenije od proglašenja nezavisnosti. S obzirom da sam jako dugo na političkoj sceni, sa posebnom emocijom i zahvalnošću sjećam se i perioda saradnje prije obnove nezavisnosti Crne Gore, i snažne podrške koju nam je Slovenija pružala u predreferendumskom periodu. Ljubljana se prema nama odnosila kao prema nezavisnoj državi i kad to nijesmo bili. Slovenački investitori su prvi došli u Crnu Goru u vrijeme kad su svi drugi u širokom luku zaobilazili Balkan”, naveo je Đukanović.

Slovenija je, podsjetio je Đukanović, tada bila važna podrška u komunikaciji Podgorice sa Ujedinjenim nacijama, u uslovima kada crnogorske vlasti nijesu imale pristup sjedištu organizacije čije smo članstvo smatrali primarnim ciljem obnovljene države.
 
“Nakon 2006, naša saradnja dobila je novi snažan zamah. Slovenija je nastavila da podržava demokratski i ekonomski razvoj Crne Gore. Naravno, ostala je naš dobar prijatelj, a postala pouzdan i važan razvojni i vanjskopolitički partner. Slovenija je bezrezervni podržavalac Crne Gore na euroatlantskom putu, kao kontakt država NATO, a zatim i na evropskom putu, kroz kontinuiranu političku i ekspertsku podršku”, naveo je Đukanović.

Foto: Kabinet predsjednika Đukanovića

Gotovo da nema oblasti u kojoj se danas Crna Gora i Slovenija ne mogu pohvaliti sadržajnim vezama.

“Intenzivan politički dijalog, kontinuitet radnih kontakata, parlamentarna saradnja, saradnja u oblasti odbrane, unutrašnjih poslova, zdravstva, nauke i obrazovanja, javne uprave, ekonomije i finansija, zaštite životne sredine, turizma i kulture, daju nam za pravo da sa optimizmom gledamo na budućnost naših odnosa”, rekao je Đukanović.
 
Danas u Crnoj Gori, kako je istakao, posluje oko 150 kompanija čiji su osnivači privatna ili pravna lica iz Slovenije. Saradnja se razvija i na nivou lokalnih samouprava.

Foto: Kabinet predsjednika Đukanovića

“Postoji uspostavljeno partnerstvo između: Cetinja i Maribora; Budve i Celja; Herceg Novog i Novog Mesta i Kranja; Mojkovca i Idrije; Nikšića i Boveca; Murske Sobote i Kopra i Plužina i Mostjeg Polja. Slovenačka podrška ogleda se i kroz razvojnu pomoć, koja je postala važan dio infrastrukturnog i ukupnog razvoja Žabljaka. Našim vezama poseban pečat daje i zajednica Crnogoraca u Sloveniji”, poručio je Đukanović.

Kako je istakao, danas su Crna Gora i Slovenija prijatelji, partneri i saveznici.

“Država Crna Gora, članica NATO i koja je najviše odmakla u procesu pristupanja Evropskoj uniji, ima jasnu stratešku viziju pripadanja evropskoj civilizaciji i evropskom i euroatlantskom sistemu vrijednosti. Taj put uvijek lakše savladavamo uz pomoć prijatelja, a Slovenija za nas u Crnoj Gori to svakako jeste. Na kraju najsrdačnije čestitam prijateljskoj Sloveniji Dan Državnosti, sa željom da nastavi putem stabilnog i zelenog razvoja, i da svojim posebnostima doprinosi bogatstvu evropske porodice. Vjerujem da ćemo u bližoj budućnosti zajedno, Crna Gora i Slovenija, biti prepoznatlji dio ujedinjene Evrope”, zaključio je Đukanović.
 

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *