Grad

URA: Vuković hoće da proda parcele kako bi zakrpio rupe u budžetu

Foto: RTCG

U GP URA tvrde da je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković zatražio od Vlade, Ministarstva finansija i Ministarstva ekologije i urbanizma, da dozvole prodaju čak 12 574 kvadrata uz obalu rijeke Morače, na prostoru između Krivog i novog pješačkog mosta, kako bi se uz samu rijeku gradile zgrade od sedam spratova.

“Podizanje reda takvih sedmospratnica, na javnoj površini koju Vuković želi da proda kako bi zakrpio budžetske rupe izazvane neodgovornim finansijskim poslovanjem Grada, trajno bi i bespovratno uništilo pojas uz rijeku Moraču, koji mora ostati namijenjen isključivo javnim sadržajima”, saopšteno je iz podgoričkog odbora te partije.


Oni, kako dodaju u saopštenju, insistiraju da Ministarstvo finansija i socijalnog staranja ne da saglasnost na prodaju tog prostora, a poziva Ministarstvo ekologije i urbanizma da pokrene proceduru izmjene planske dokumentacije i izbriše čitav niz sedmospratnica, koje su planirane od mosta u ulici Vojislavljevića, pa skoro do mosta Union Bridge.

“Možda Vuković svoju Pośu želi da razvija tako što će trajno uništiti već preizgrađeni dio uz rijeku, a što će Moraču opasati zgradama od po 7 spratova i trajno devastirati njen kanjon, ali mi našu Podgoricu želimo da razvijamo na potpuno drugačiji način. Ukoliko znamo da je City kvart već izgrađen na katastrofalan način, a da se ogromni kvartovi grade i na prostoru iza Profesorskih zgrada (Master Kvart) i bivšeg Duvanskog kombinata (Central Point), kao i da je čitav prostor od Krivog mosta do Capital Plaze urbanizovan i da će se na njemu graditi novi stambeno-poslovni objekti, neodgovorno je i bezobrazno trčati sa prodajom jedine preostale slobodne parcele, koja se nalazi na samoj obali Morače, kako bi tom prodajom Grad zakrpio sopstvene budžetske rupe”, istakli su iz URE.

URA podsjeća da je Glavni grad, donoseći plansku dokumentaciju u periodu od 2013. do stupanja na snagu novog Zakona o planiranju, u ogromnoj mjeri, kako kažu, rascjepkao prostor iza tržnog centra Delta Siti, kako bi ucrtao što više stambeno-poslovnih objekata i uništio prostor sa ogromnim potencijalom, tik uz rijeku Moraču.

“Navedenim planovima, na prostoru između mosta u ulici Vojislavljevića i mosta Union Bridge, planiran je veliki broj sedmospratnica, ogromne bruto površine, koje bi od naše rijeke Morače – napravile najobičniji kanal. Takav naum je sulud, posebno kada imamo u vidu već preizgrađeno zaleđe planiranih sedmospratnica, te već postojeće infrastrukturne probleme koje bi navedene zgrade samo produbile”, dodaju u saopštenju.

Prema njihovim riječima, rijeka Morača i njen kanjon, počev od navedenog prostora, pa sve do Njegoševog parka, Kasarne Morača i Duklje, mora ostati namijenjena isključivo javnim sadržajima, poput kulturnih, sportsko-rekreativnih, obrazovnih i drugih.

“Sve drugo je uništavanje Podgorice, samo kako bi neodgovorna gradska elita, predvođena Ivanom Vukovićem, privremeno zakrpila ogromni deficit i nastavila sa partijskim zapošljavanjima. URA to, ni pod koju cijenu, neće dozvoliti”, zaključuju iz URE.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *