Ekonomija Izdvojeno

EU tražila od Njemačke, Francuske i Italije da pomognu otplatu crnogorskog duga prema Kini

Foto: CDM

Crna Gora sa velikim dugom prema Kini pregovara o korišćenju stotina miliona eura jeftinog kredita Evropske unije i priprema se za rasprodaju državne imovine kako bi ublažila svoju finansijsku zavisnost od Pekinga, rekli su visoki zvaničnici Rojtersu.

Crnogorski dug prema Kini u fokusu je rasprave o kineskom uticaju u Evropi i moglo bi zakomplikovati širenje EU na Balkan, rekli su agenciji Rojters zvaničnici EU koji su tražili da ostanu anonimni.

Crna Gora je, prema pisanju Rojtersa, kandidat za pridruživanje EU, što je proces koji zahtijeva ispunjavanje fiskalnih standarda.

Brisel se, prema saznanju Rojtersa, obratio Njemačkoj kreditnoj banci za obnovu (KfV) i Francuskoj razvojnoj agenciji (AFD) – obje su državne razvojne banke – kao i italijanskom državnom zajmodavcu CDP da predvode finansijsku pomoć, rekao je zvaničnik EU Rojtersu.

“Plan je da od njih troje dobijemo ponude, a zatim ih spojimo”, rekao je zvaničnik. “Nadamo se da bi ponuda mogla biti spremna u narednim nedeljama, prije ljeta.”

Ni njemačka banka, ni francuska razvojna agencija nisu željele da komentarišu saznanja Rojtersa.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da je auto-put važan za društveno-ekonomski razvoj Crne Gore i da je Peking pridaje veliki značaj razvoju veza sa jadranskom primorskom zemljom od 628.000 ljudi.

Kineska državna banka za uvoz, koja je odobrila 20-godišnji zajam, nije odgovorila na zahtjev Rojtersa za komentar.

Iz Evropske komisie su kazali da će nastaviti da rade sa Crnom Gorom na podršci njenim infrastrukturnim projektima, te da su otvorena za podršku preostalim dionicama projekta auto-puta.

“Komisija će nastaviti da podržava Crnu Goru na putu ka članstvu i u tom kontekstu sarađuje sa zemljom u pronalaženju finansijskih rješenja za njene investicione projekte, a takođe osigurava održivost njenog javnog duga,” rekla je portparolka Ana Pisonero Rojtersu, ali je odbila da iznese detalje.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je u martu pred evropskim poslanicima rekao da EU treba da pomogne u refinansiranju zajma kako bi spriječila da zemlja bude zavisna od Kine.

Crnogorski ministar finansija Milojko Spajić takođe se pridružio tim javnim naporima, rekavši za Fajnenšl tajms (The Financial Times) 11. aprila da bi pomoć EU zemlji s kineskim zajmom bila “laka pobjeda” za Uniju.

Izvor: Pobjeda

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *