Svijet

Rusija proterala diplomatu Sjeverne Makdonije

Rusija je protjerala jednog diplomatu iz Ambasade Sjeverne Makedonije u Moskvi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Skoplju.

Moskva je kao odgovor na nedavno protjetrivanje ruskog diplomate iz Skoplja, za nepoželjnu osobu proglasila atašea u Ambasadi Sjeverne Makedonije u Moskvi.

Kako se navodi u saopštenju, vršiteljka dužnosti ambasadora u Moskvi, Olivera Čauševska-Dimovska, pozvana je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije gde joj je uručena nota kojom je ataše u Ambasadi Sjeverne Makedonije proglašen za „personu non grata“.

Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Makdonije izrazilo je žaljenje zbog tog, kako je ocijenjeno, „neosnovanog poteza ruske strane, koji predstavlja političku odluku baziranu na načelu političke osvete i koji će negativno uticati na intenzitet bilateralnih odnosa dvije zemlje“.

Skoplje je polovinom maja protjeralo ruskog diplomatu uz objašnjenje da se bavio nediplomatskim poslovima, a šef diplomatije Sjeverne Makedonije Bujar Osmani je izrazio nadu da Rudija neće odgovoriti istom mjerom jer bi u tom slučaju ambasada njegove zemlje u Moskvi ostala samo sa jednim diplomatom.

Sjeverna Makedonija je ruskog diplomatu protjerala i 2018, ali tada u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom, NATO i EU zbog slučaja trovanja nekadašnjeg špijuna Sergeja Skripalja.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *