Svijet

Evropski parlament nagovijestio tužbu protiv Evropske komisije

Poslanici Evropskog parlamenta danas su usvojili rezoluciju kojom su nagovijestili pokretanje sudskog procesa protiv Evropske komisije zbog toga što nije ništa učinila na primjeni pravila o uslovljavanju korišćenja sredstava iz evropskih fondova poštovanjem vladavine prava.

Za Rezoluciju je glasalo 506 poslanika, 150 je bilo protiv, a 28 uzdržanih, saopštio je Evropski parlament.

U Rezoluciji se navodi da je mehanizam korišćenja sredstava iz evropskih fondova poštovanjem vladavine prava stupio na snagu 1. januara, a da Evropska komisija, uprkos tome, nije predložila mjere na osnovu novog pravila i nije izradila smjernice o njegovoj primjeni do 1. juna, što je rok koji joj je dao EP.

„To čini dovoljnu osnovu za preduzimanje pravnih poteza protiv Komisije, na osnovu Člana 265 Ugovora o funkcionisanju EU“, navodi se u Rezoluciji.

Parlament će, navodi se u dokumentu, „u međuvremenu odmah početi neophodne pripreme za mogući sudski postupak protiv Komisije na osnovu Člana 265 Ugovora o funkcionisanju EU“.

Evroparlamentarci pozivaju Komisiju da brzo reaguje na teška kršenja principa vladavine prava u nekim državama članicama koje ozbiljno ugrožavaju poštenu, zakonitu i nepristrasnu raspodjelu sredstava EU.

Komisija bi trebalo da koristi sva neophodna sredstva za reagovanje na konstanta kršenja demokratskih principa i osnovnih prava u EU, uključujući napade na slobodu medija, na novinare i na slobodu udruživanja i okupljanja, stoji u Rezoluciji.

Pravilo o uslovljavanju korišćenja sredstava iz evropskih fondova stanjem u oblasti vladavine prava osmišljeno je da zaštiti fondove EU od moguće zloupotrebe od vlada država članica, ali na osnovu njega do sada nisu predložene nikakve mjere.

Evropski savjet je zatražio od Komisije da odloži primenu novog pravila kako bi države članice mogle da ga ospore pred Sudom pravde EU, što su Poljska i Mađarska i učinile 11. marta.

Usvajanje novog mehanizma dogovoreno je na samitu evropskih lidera krajem 2020. godine, čemu su se Poljska i Mađarska dugo protivile.

Tada je, međutim, postignut kompromis da pravilo o povezivanju korišćenja evropskih sredstava sa vladavinom prava ne bude u primjeni dok ga ne odobri Sud pravde EU.

Po tužbi Mađarske i Poljske, taj Sud treba da odluči da li mehanizam o uslovljavanju dodjele sredstava Unije predstavlja kršenje Ugovora o EU.

Izvor: Beta

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *