Aktuelno Politika

Đukanović: Obećavajuće što EU podiže pažnju na Zapadni Balkan

Foto: Predsjednik.me

Zapadni Balkan svjedoči podizanju pažnje Evropske unije, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u Tirani, gdje je na poziv premijera Albanije Edija Rame učestvovao na Samitu lidera zapadnobalkanske šestorke. To je, kako je dalje istakao, obećavajuća poruka da je evropska perspektiva regiona realna i dogledna.

Đukanović je podsjetio da je današnji susret treći u nizu sastanaka na regionalnom nivou, u vrlo kratkom periodu.

“Nedavno smo održali sastanak u sličnom sastavu na Brdu kod Kranja, nakon toga imali sastanak sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) gospodinom Boreljom, ovo je treći sastanak a u najavi je još nekoliko sastanaka počev od samita Berlinskog procesa. Riječ je očigledno o pojačanoj frekfenciji sastajanja na najvišem nivou u našem regionu uz učešće visokih predstavnika EU što po meni svjedoči na podizanje nivoa pažnje od strane Evrope prema regionu Zapadnog Balkana (ZB) i šalje jednu obećavajuću poruku da ti ta evropska budućnost ZB mogla biti i realna i dogledna”, naveo je Đukanović.

Današnji dan je, kako je istakao, prilika da lideri razgovaraju o dva aspekta evropske perspektive regiona.

“Govorili smo o geopolitičkom aspektu ali, rekao bih, tu nemam ništa novo da kažem, stavovi Crne Gore su poznati, što je manje Evrope na ZB to je više prostora za one koji djeluju sa antievropskih pozicija. Mislim da se ta poruka razumjela u Briselu i u važnim evropskim centrima i očekujem dalji pojačan angažman EU na prostoru našeg regiona što je veoma ohrabrujuće i za ono što su evropske aspiracije Crne Gore”, pojasnio je Đukanović.

Drugi aspekt o kojem je bilo riječi jeste realizacija ekonomsko-investicionog plana, kojeg je prije otprilike godinu dana predstavio komesar EU Varhelji.

“U međuvremenu smo imali aktivnosti nacionalnih vlada, i crnogorska vlada je prije otprilike godinu dana predstavila svoje projekte koje kandiduje za taj investicioni okvir. Crna Gora je kandidovala desetak projekata, neki su zaista veoma važni. Tiču se ključnih projekata u oblasti putne infrastrukture, kandidovana je sledeća dionica auto puta od Mataševa do Andrijevice, takođe kandidovana je prva dionica jadransko-jonskog auto puta, kandidovana je ozbiljna rekonstrukcija željeznice od Bara prema Vrbnici, prema granici sa Srbijom, i od Podgorice prema Tirani, takođe, kandidovan je ovaj nedostajući dio puta između Podgorice i Sarajeva od Šćepan Polja do Foče i nekoliko veoma važnih projekata u oblasti informatičke i komunalne infrastrukture”, naveo je predsjednik.

Pred nama je, kako je istakao, nekoliko veoma važnih mjeseci kada treba analizirati projektnu dokumentaciju na tim projektima da bi već na jesen sredstva koja su namijenjena za infrastrukturni razvoj ZB bila operativna.

“I ja vjerujem da će naša Vlada prije svega i nadležne agencije obaviti svoj dio posla, da ćemo spremno sačekati taj termin, vjerujem da je riječ o nekom oktobarskom terminu ove godine, kada bi ozbiljna sredstva mogla biti na raspolaganju da krenemo sa fazom fizičke realizacije infrastrukturnih projekata koji će bolje povezivati Crnu Goru i region ZB sa EU. Mislim da smo imali jedan vrlo produktivan sastanak i vraćam se sa više optimizma nego ranije”, rekao je predsjednik.

Đukanović, kako je ranije najavljeno, učestvuje na plenarnoj sesiji “Konektivnost na Zapadnom Balkanu: Finansijska podrška, Ekonomsko-investicioni plan EU i IPA III” i na radnom ručku čija je tema “Oporavak i otpornost Zapadnog Balkana nakon Covida”.

Samit u Tirani trebalo bi da istakne važnost regionalne saradnje i kontinuirane podrške zajedničkim inicijativama za pokretanje regionalnog potencijala za snaženje ekonomija i dobrosusjedskih odnosa.

Samit će, kako je najavljeno, biti prilika za razgovor o Ekonomsko-investicionom planu EU za ZB, a u susret samitu Berlinskog procesa narednog mjeseca.

Izvor: RTCG

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *